Morgonens nyheter i korthet

DAGENS INDUSTRI

Full pott för Telia. 3G-samarbetet med Netcom får massivt stöd. Uppgörelsen mellan Telia och Netcom har fått marknaden att tänka om. De flesta investmentbanker och mäklarhus har höjt eller överväger att höja sin värdering av framför allt Telia. Det visar en rundringning bland ett tiotal telekomanalytiker.

Inte bra nog Nokia. Efter det att Nokia igår presenterade sämre telefonförsäljning för år 2000 än marknaden förväntat sig drar nu analytikerna ned sina mobiltelefonprognoser. Även Allgon, som har Nokia som kund och 35 procent av världsmarknaden för mobiltelefonantenner, uppger för DI att bolaget avser sänka sin mobiltelefonprognos för i år.

Gunnar Bark riskerar att förlora Allgon. Allgons styrelse, med ordförande Gunnar Bark i spetsen, riskerar att tappa kontrollen över bolaget. Det blir resultatet om Remec utnyttjar en klausul i erbjudandet där styrelsen och samtliga A-aktieägare oåterkalleligen bundit sig att sälja alla sina aktier till amerikanerna.

”Telia säljs ut vid strukturaffär”. Näringsminister Björn Rosengren drömmer fortfarande om en nordisk strukturaffär bland operatörerna, ett så kallat dream team med Telia, Telenor och Sonera. I samband med en strukturaffär kan staten tänka sig att minska sitt ägande till under 50 procent. Men det blir ingen utförsäljning under introduktionskursen 85 kronor, säger Björn Rosengren.

FINANSTIDNINGEN

Telia kan få ny UMTS-chans. Post- och telestyrelsen kan tvingas låta både Telia och Sonera bättra på sina UMTS-ansökningar i efterhand. Både Telia och Reach Out Mobile, där finska Sonera ingår, hävdar i sina överklaganden av PTS beslut om tilldelning av UMTS-licenser att det var fel att inte tillåta kompletterande uppgifter i efterhand. Om länsrätten nu går på företagens linje kan PTS tvingas godkänna både förtydliganden och kompletteringar från Telia och Reach Out, trots att övriga konsortier som blev utan licens inte får samma chans.

Fler räntesänkningar att vänta i USA. I samband med Federal Reserves överraskande sänkning av den viktiga styrräntan under förra veckan gavs signaler om att fler åtgärder kan bli nödvändiga framöver. Uttalanden från nyckelpersoner med anknytning till den amerikanska centralbanken, pekar mot ytterligare räntesänkningar inom en snar framtid. Ett kraftfullt agerande välkomnas också av andra centralbanker.

SVENSKA DAGBLADET

Lönekrav för lågavlönade stjälpte avtal för 80 000. Löneökningar på 6,3 procent och tre dagar kortare årsarbetstid under de kommande tre åren räckte inte för avtal och arbetsfred inom processindustrin. Sent på tisdag eftermiddag avvisade de tre LO-förbunden Metall, Industrifacket och Pappers medlingsförslaget. Arbetsgivarna var dock beredda att säga ja.

Stora Enso bygger maskin för 3,8 miljarder i Belgien. Skogsindustrikoncernen Stora Enso bygger en ny maskin för tidnings- och SC-journalpapper i Langerbrugge, Belgien. Maskinen, som får en årlig kapacitet på 400 000 ton och baseras på returpapper, kostar cirka 3,8 miljarder kronor och beräknas vara i drift vid utgången av 2002.

Amazon nådde inte ända fram. E-handelsjätten Amazon.coms försäljning för fjärde kvartalet 2000 motsvarade inte Wall Streets förväntningar. Omsättningen nådde upp till knappt en miljard dollar. Sammanlagt sålde Amazon för 960 miljoner dollar (9 miljarder kronor) under kvartalet som innefattade den viktiga julförsäljningen. Förväntningarna låg dock runt 1,05 miljarder dollar. Hur stor Amazons förlust blir visar sig när rapporten presenteras den 30 januari.

DAGENS NYHETER

Allt fler börsaffärer anmäls. Antalet anmälningar till Finansinspektionens insiderregister har ökat markant; 25 procent förra året till 9.841 anmälningar. Sedan 1998 har antalet anmälningar ökat med 40 procent. Ökningen speglar den ökade aktiviteten och turbulensen på värdepappersmarknaden. En av orsakerna är att många nonchalerar att anmäla affärer och styrelseförändringar i tid, en annan att antalet bolag har stigit och idag uppgår till 368 stycken noterade på börsens A- och O-listor, på Aktietorget och SBI-listan..

Arbetslösheten åter över 4 procent. I två månader höll regeringens mål för den öppna arbetslösheten, nu ligger siffran återigen över 4 procent. Enligt AMS var 194.000 personer öppet arbetslösa i slutet av december och 131.000 sysselsatta i olika program som till exempel praktik eller arbetsmarknadsutbildning. Den öppna arbetslösheten var vid årsskiftet 4,5 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.