Morgonens nyheter i korthet

Botten inte nådd för kronan, dollarn kan kosta 11 kronor i sommare. Ekonomi24 har läst morgontidningarna åt dig.

DAGENS INDUSTRI

Botten inte nådd för kronan Kronan föll till en ny bottennivå igår. En dollar kostade 10,78 kronor och ett brittiskt pund 15,28 kronor, och raset är inte över varnar flera experter. På såväl SEB Merchant Banking som Swedbank Markets tror man att kronan framåt september har tappat ytterligare till över 11 kronor per dollar respektive drygt 9 kronor per euro.

Robur bantar tunga innehav Fondbolaget Robur, som är näst största ägare på Stockholmsbörsen, säljer av stora poster i tunga industriföretag, som Skanska, Sandvik, Swedish Match och Atlas Copco. Även innehavet i Handelsbanken har bantats kraftigt och närmare 20 miljoner aktier i Handelsbanken har åkt ur portföljen sedan årsskiftet. Totalt har Robur i år sålt aktier för 7,4 miljarder kronor. Motivet till utförsäljningarna anges vara riskspridning.

FINANSTIDNINGEN Bottenbetyg för Teliaaktien… Analytikerna har blivit mer negativt inställda till Teliaaktien. Det visar en färsk blixtenkät bland mäklarhusen. Endast var tionde analyshus rekommenderar köp vilket är en markant skillnad jämfört med knappa tre månader sedan då hela 45 procent av analyshusen betraktade aktien som köpvärd. De vanligaste motiveringarna till de nedgraderingarna är den högt värderade aktien och den svaga kvartalsrapporten för det första kvartalet.

…men optimism runt Ericsson Det är lång väg att gå för Ericsson när det gäller att få ordning på lönsamhetsproblemen, men på kort sikt är analytiker förhållandevis positiva till kursutvecklingen. Räknat från vinstvarningen i slutet av mars, när aktien handlades som lägst i drygt 48 kronor, är uppgången cirka 30 procent och hos analyshusen är köprekommendationerna i majoritet. Enligt Bloomberg News sammanställning förordar nu 26 analyshus köp av Ericsson, 26 har behåll medan 19 stycken anser att aktien ska säljas.

SVENSKA DAGBLADET Dollarn sänker svensk export Europa blir inte den tillväxtmotor för världsekonomin som Exportrådet förutspådde i sin marknadsöversikt för tre månader sedan. Avmattningen i USA har spritt sig och svensk export växer betydligt mindre än man tidigare prognostiserat. ”Helt klart är den amerikanska dollarn kraftigt övervärderad samtidigt som euron är kraftigt undervärderad”, menar Mauro Gozzo, chefsekonom på Exportrådet. Under förra året växte den svenska varuexporten med nästan 11 procent i volym. För innevarande år har Exportrådet dragit ner prognosen från 6 procent till 4 procent.

Elitlöner drar ifrån Maktelitens “gräddfil” hotar stabiliteten på lönemarknaden. Dess snabba inkomstökningen riskerar att leda till högre lönekrav, varnar LO i en rapport. Den ekonomiska elit, som ökat sina inkomster mest de senaste 15 åren, utgörs i undersökningen av 50 verkställande direktörer i de största företagen. På 15 år har deras inkomster ökat med 147 procent och idag ligger den genomsnittliga årsinkomsten på sju miljoner kronor. Rapporten visar också att de svenska direktörerna ökar sina löner mer än kollegorna i till exempel Tyskland och Schweiz.

DAGENS NYHETER

”Låt företag betala arbetsförmedling” För att fler arbetslösa ska få jobb måste arbetsförmedlingarna ha bättre kontakt med företagen, skriver Riksrevisionsverket i en rapport. En väg är att förmedlingarna börjar ta betalt av arbetsgivarna för viss typ av rekrytering, enligt system som redan idag finns i Norge och Finland. Ett bredare utbud av tjänster, och en mer individuellt företagsanpassad rekryteringsservice är vad företagen skulle få i gengäld.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight