Morgonens nyheter i korthet
DAGENS INDUSTRI Fullt kaos i 3G-konsortierna. Utbyggnaden av Sveriges nya mobilnät har kört fast innan den ens har startat. De fyra operatörer som fått svenska 3G-licenser är försenade och byggföretagen vägrar att börja bygga näten förrän kontrakten med operatörerna ligger klara. Enligt den största byggaren, Skanska, är situationen närmast kaotisk och operatörerna – Netcom, Europolitan, HI3G och Orange – vet inte själva vad de vill.
Goodwill en tickande bomb. De fyra stora internetkonsulterna Framfab, Icon, Cell och Adcore skrev ned goodwill med nära 6 miljarder kronor i fjol. Trots jättenedskrivningarna utgör goodwillposterna alltjämt en tickande bomb som hotar att tömma företagen på eget kapital. Samtidigt blir klimatet allt kärvare för att dra in nytt kapital. För Cell Network och Know IT är läget extra dystert.
Avanza säljs under våren. Nätmäklaren Avanzas grundare och VD Per Nordlander hoppas ha sålt bolaget eller slagit sig samman med någon partner före sommaren. “Vi har ett antal intressenter just nu”, säger han till DI. Avanza har liksom övriga nätmäklare haft ett tufft år; 35 personer har varslats om uppsägning och enligt uppgift har internt missnöje bland bolagets 60-tal anställda lett till att ytterligare personer slutat.
FINANSTIDNINGEN Snabb utslagning väntar IT-bolagen. De flesta IT-bolagen på börsen har inte där att göra, anser Kenth-Åke Jönsson, VD för Atle IT som spår en snabb utslagning. ”Att gå till börsen med ett värde på mindre än en halv miljard är i praktiken meningslöst. Jag tror att hälften av börsens IT-företag kommer att vara borta inom ett år”, säger han.
OM kapar åt sig Ericsson-handel igen. OM-ägda Stockholmsbörsen har hittills i år kraftigt ökat marknadsandelen för den viktiga handeln i Ericssonaktien – på bekostnad av amerikanska Nasdaqbörsen. ”Vi har stärkt oss på Ericssonhandeln de senaste månaderna, efter att ha tappat lite under våren 2000”, bekräftar OM:s investerarkontakt Jakob Håkansson. ”Det har hänt mycket kring Ericsson och varit extremt mycket handel i aktien. Då är det mer svenska aktörer som handlar.”
SVENSKA DAGBLADET 1 400 miljarder minus på ett år. Stockholmsbörsen har tappat 1 400 miljarder kronor i börsvärde, vilket motsvarar åtta Telia, under det senaste årets börsras. Flera av de aktier som väger tyngst i index, som Ericsson, H&M och Skandia, har fallit mer än 35 procent. Sämst har det gått för Effnet som tappat 99,5 procent av sitt värde och Framfab som tappat 98,6 procent. Bäst har det gått för Nefab och Segerström & Svensson som under det senaste året ökat i värde med 118 respektive 116 procent.
Svenska Kraftnät vill bli AB. Statliga svenska Kraftnät begär att få ombildas från affärsverk till statligt aktiebolag. Det skulle underlätta affärerna framöver. Begäran görs i verkets treårsplan för 2002-2004, som lämnats till Näringsdepartementet och ombildningen landar därmed på Björn Rosengrens bord. Skälet anges vara att affärsverksformen gör administrationen omständlig och att besluten tar onödigt lång tid. Svenska Kraftnät begär också tillstånd att köpa och sälja aktier för ett sammanlagt belopp om 100 miljoner kronor per år.
DAGENS NYHETER
SAS nyanställer 5 000. SAS ska expandera både vad gäller antal passagerare, plan och personal. Under de närmaste åren ska bolaget nyanställa över 5 000 personer, främst kabinpersonal – jämnt fördelade över de tre ägarländerna Sverige, Norge och Danmark. Samtidigt satsar man över 30 miljarder kronor på nya flygplan, främst Airbus för långlinjer.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.