Morgonens nyheter i korthet

Ericsson har tagit hem en viktig order på GPRS-system från den japanska operatören J-Phone. Läs fler nyheter ur morgonens tidningar.

DAGENS INDUSTRI Företagen flyr Sverige Sedan 1997 har 50 större företag flyttat sina huvudkontor ur landet. Utflyttningstakten i storleksordningen 25 utflyttningar per år kommer att hålla i sig under de närmaste åren. Den svaga kronan ökar dessutom risken för att flykten av huvudkontor till utlandet accelererar ytterligare. Utflyttningen saknar motstycke i något annat västland och bland de negativa effekterna finns minskade arbetstillfällen, samt sämre chanser för kvarvarande företag att locka till sig utländska medarbetare.

Byggherrar öppnar för samarbete om 3G Allt tyder på att de två planerade 3G-näten bara blir ett. Både Jan Edhäll, VD för Europolitans och Hi3Gs nätbolag 3G Infrastructure Services och Henrik Ringmar, VD för Svenska UMTS-nät, som är Tele2s och Telias gemensamma nätbolag, vill se ett samarbete mellan de två konsortierna. Syftet sägs främst vara att spara tid. Konsortierna ligger i intensiva slutförhandlingar och i januari nästa år ska delar av näten vara uppe för kommersiell drift.

Svenska obligationer sämst i världen i år Kronans svaghet har gjort svenska obligationer till förlorare på den internationella marknaden under 2001. Placerare som köpte svenska statsobligationer vid årsskiftet har fått se sina innehav minska i värde med 14 procent i dollar räknat. Större delen av raset beror på valutaeffekter. Men även mätt i lokal valuta ligger svenska statsobligationer nära botten i den internationella avkastningstabellen. Bara brittiska obligationer har gått sämre.

FINANSTIDNINGEN Ericsson tar hem stororder i Japan Ericsson har – i det tysta – fått en japansk stororder på uppgradering av den andra generationens mobilnät, motsvarande GPRS i Europa. Mobilnätet (PDC-P) lanseras till hösten och spås generera en explosionsartad abonnenttillväxt och Ericsson står som huvudleverantör av infrastruktur och installationsarbete. ”Förväntningarna är höga. Men samtidigt är Japan världsledande på mobilkommunikation utan röst redan i dag”, säger Mats Köhlmark, vice vd för Ericsson i Japan som dock ännu inte vill uppge vad ordern kan vara värd.

Lundinaffär försenas Lundin Oils förhandlingar om en försäljning av huvuddelen av bolagets tillgångar har dragit ut på tiden. Samtidigt uppger branschmedier att flera internationella jättar visat intresse för bolaget. Som främste förhandlingspartner utpekas kanadensiska Talisman som enligt uppgift lagt ett bud på 33 kronor per aktie avseende hela bolaget eller delar av det. En affär skulle kunna leda till att Lundin Oil tar över det kanadensiska bolagets hårt kritiserade, men lönsamma, verksamhet i södra Sudan.

SVENSKA DAGBLADET Carnegie bäst på börsnoteringar Mäklarval spelar stor roll för börsresultatet, visar en granskning av de 20 investmentbanker och fondkommissionärer som varit huvudrådgivare vid börsnoteringar sedan januari 2000. Av dessa har endast fyra rådgivare – ArosMaizels, Carnegie, Morgan Stanley och Enskilda – lyckats notera bolag som i genomsnitt slagit generalindex. Carnegie är bäst i klassen, bolagets 13 börsintroduktioner har haft en genomsnittlig kursutveckling på 10,7 procent över generalindex. Sämst har det gått för Alfred Berg, Swedbank, H&Q, Lehman Brothers och sju andra aktörer som endast introducerat ett bolag vardera. Samtliga dessa rådgivare har en genomsnittlig kursutveckling för sina bolag på 30 till 70 procent under generalindex för perioden.

DAGENS NYHETER Männens löner drar ifrån Sverige är inte längre Europas mest jämställda land när det gäller löner, utan ett av tre EU-länder där löneskillnaderna mellan män och kvinnor ökar, visar en ny EU-rapport. I Sverige tjänar kvinnor 86 procent av männen gör, vilket dock är högre än Europa-snittet som 1999 låg på 79 procent. Förutom Sverige är det bara i Österrike och Portugal som löneskillnaderna mellan könen ökar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.