Morgonens nyheter i korthet
DAGENS INDUSTRI
Mäklarhus pressar belånade kunder De senaste dagarnas börsras har gjort många privatpersoners aktieportföljer överbelånade. Mäklarhusen sätter nu press på sina överbelånade kunder, som antingen tvingas sälja aktier eller skjuta till ytterligare säkerheter. En av de mest belånade aktierna är Ericsson. Enligt en rundringning bland mäklarhusen svarar telekombolaget för cirka 10 procent av den underliggande totala säkerhetsmassan i branschen. Därför har läget blivit extra akut efter den senaste tidens kursras i Ericsson.
Bennet ger inte upp Degerfors Hoppet att rädda Degerfors stålverk från nedläggning är inte helt ute. Industri- och finansmannen Carl Bennet undersöker nu en ny lösning med en tredje part involverad. ”Det finns så mycket kompetens i Degerfors som måste tas tillvara. Därför arbetar jag vidare för att hitta en lösning med en sund ekonomi som bas. Jag har fört samtal under tisdagen med näringsminister Björn Rosengren för att hitta ett nytt upplägg”, säger han och räknar med att ha besked framme inom en vecka.
Akzo Nobel på väg från Stockholmsbörsen Det svala intresset från svenska investerare ser ut att få kemi- och läkemedelsbolaget Akzo Nobel att överge Stockholmsbörsen. Ett beslut i frågan ska fattas före årsskiftet, redan är det dock bestämt att Sverige blir av med huvudkontoret för ett av företagets affärsområden.
SVENSKA DAGBLADET
Nytt bakslag för svenskt 3G-bygge Ytterligare en teleoperatör indikerar nu att man inte klarar villkoren för 3G-utbyggnaden. Det är Investor-delägda Hi3G som i en skrivelse till Post- och Telestyrelsen kräver att få mildare villkor för sin utbyggnad – om Orange får det. Orange krävde i augusti att villkoren för bolagets 3G-licens mjukas upp och ville få ytterligare tre år på sig att bygga sitt. Dessutom vill Orange inte genomföra den dyraste delen av nätbygget vilket gör att mer än en halv miljon människor, framför allt i glesbygden, inte kommer att få tillgång till 3G. Om villkoren mildras för Orange kommer det “i avsevärd omfattning även att påverka Hi3Gs verksamhet”, uppger Hi3G i skrivelsen till PTS. Orsaken är bland annat att Orange skulle få en konkurrensfördel om bolaget slipper ifrån den dyra utbyggnaden i glesbygden.
Handeln skriver upp prognosen Omsättningen inom detaljhandeln ökade med 4,1 procent i augusti, vilket är en något svagare utveckling än vad Handelns Utredningsinstitut, HUI förväntat sig. Trots det kommer HUI troligen kommer att skriva upp den tidigare prognosen för helåret, där man räknat med en uppgång på 2,5 procent i fasta priser inom den egentliga detaljhandeln. ”Vi håller definitivt fast vid siffrorna och kommer förmodligen till och med få anledning att skriva upp dem. Även med hänsyn tagen till en svagare utveckling i augusti, säger Carl Eckerdal på HUI.
DAGENS NYHETER
35 PPM-miljarder upp i rök Från och med första premiepensionsvalet hösten 2000 till och med tisdagen har samtidigt PPM-fonderna förlorat 38 procent av vad som sattes in i dem. PPM-pengar för nära 94 miljarder kronor har nu ett marknadsvärde av drygt 58 miljarder kronor, och runt 35 miljarder kronor har gått upp i rök. Om PPM-pengarna hade satsats i statlig inkomstpension hade svenskarnas pensionskapital ökat med nästan 8 miljarder kronor.
”Tillväxt för IT-branschen dröjer” IT-branschen är fortfarande på tillbakagång. Det brittiska analysföretaget Ovum varnar nu för att prognoserna om en vändning nästa år är vilseledande. ”Ända sedan nedgången började, verkar det som att återhämtningen alltid har varit ’två kvartal bort’”, säger chefanalytikern Julian Hewitt, ”för oss verkar det som att industrin fortfarande lever i en drömvärld.” Ovum har reviderat sin prognos och tror nu att den europeiska IT- och mjukvarumarknaden, som bäst, hamnar på en nolltillväxt under nästa år. För i år räknar företaget med att marknaden minskar med fyra procent.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.