Morgonens nyheter i korthet
DAGENS INDUSTRI 7 000 varslade under krisår för telekom Vändningen för Ericssonaktien har kommit av sig och aktien backade med 6,5 procent under onsdagen. Det är nu ett år sedan Ericssons VD Kurt Hellström första gången varnade för den telekomkris som fortfarande håller i sig. Under året har över 7 000 anställda drabbats av varsel som en följd av krisen inom telekomindustrin, visar en genomgång. Konsekvenserna har dock begränsats av bättre marknadskännedom och större kundspridning hos underleverantörerna.
Kockums i kris Kockums varv, med 1 200 anställda, är i gungning efter marinens stororder på de sex ytattackfartyg som ska bli centrala i Sveriges sjöförsvar. Kostnadskalkylen bakom affären har spruckit och flaggskeppen blir betydligt dyrare än beräknat. Enligt vad DI erfar kan räknefelet i värsta fall vara så stort som en miljard kronor, vilket är en smäll Kockums inte överlever utan nya pengar från försvaret. Diskussioner med FMV, Försvarets materielverk, pågår för att lösa krisen kring hela Visbyprojektet. Varvet måste få ett svar från FMV tidigt i höst, annars blir situationen akut.
FINANSTIDNINGEN Bottenbetyg för Bäckström Oavsett dagens räntebeslut har Riksbankens trovärdighet fått sig en rejäl knäck efter vårens penningpolitiska snedsteg. Inga av de fyra storbankerna hyser längre något större förtroende för Riksbanken, visar en rundringning. ”Det bästa Riksbanken kan göra nu för att reparera förtroendet är att erkänna att det här var ett misstag, sopa kronan under mattan och vänta med en räntehöjning till senare i år, säger Stefan Mellin, analytiker på Nordea.
Ny miljardsmäll hotar Investor Investors investeringar i IT, telekom, internet och bioteknik har inte varit en vinstlott – i vart fall inte i det korta perspektivet. Bolaget tvingas troligen till en ny nedskrivning i på närmare en miljard av sina IT- och telekominvesteringar i samband med nästa delårsrapport, sannolikt blir det de onoterade bolagen som får ta mest stryk. Bara innehavet i Bredbandsbolaget kan komma att innebära en nedskrivning på 260 Mkr.
SVENSKA DAGBLADET 3G-operatörer tror på tidsplanerna Trots tröga förhandlingar sinsemellan, hotande brist på kompetent personal för installationer och nedreviderade prognoser för årets 3G-utbyggnad, är 3G-operatörerna optimistiska om tidsplanen. ”Vi ligger bra till. Vår absoluta tro är att vi tjänar mångdubbelt på slutet genom att ta den här tiden för att verkligen hitta den samverkan om infrastrukturen som lagen ger möjlighet till”, säger Europolitan Vodafones VD Jon Risfelt. Även Hi3G och Orange samt Tele2 intygar att de klarar täckning i hela landet till år 2003.
Svenskarna positiva till globalisering Hälften av svenskarna är positiva till globalisering, visar en undersökning som Svenskt Näringsliv gjort. Stödet är stort för att människor ska kunna bo i det land som de själva vill, för fri rörlighet av kapital mellan länder och för bistånd. Nio av tio tycker att det är viktigt med internationell handel med varor. När det gäller stödet för olika organisationer svarar nästen hälften att de är negativa till globaliseringskritiska Attac. Störst stöd får FN och Sida.
DAGENS NYHETER LO dömer ut pensionskalkyler Efter att flera tunga kritiker sågat de prognoser PPM gjort för premiepensionen kommer nu även kraftig kritik mot de kalkyler som görs för inkomstpensionen i det orange kuvertet. ”De antaganden som Riksförsäkringsverket gör för löneutvecklingen är överoptimistiska”, säger LO:s chefsekonom Dan Andersson. Dels saknas information om vad som är ett rimligt antagande för löneutveckling. Dels finns ingen information om hur säkra så långa prognoser är, menar han.
Generationsfonder på minus Över en miljon generationsfonder har tecknats i samband med PPM-valet, dess står därmed för nästan 10 procent av svenskarnas fondval. Men än så länge har nästan alla fonderna gått med förlust. Sammanlagt har svenskarna satsat 9,8 miljarder kronor i PPM:s generationsfonder. I april i år var marknadsvärdet 9,1 miljarder kronor vilket motsvarar en nedgång med 6 procent.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.