Morgonens nyheter i korthet

Björn Rosengren kräver att SAS ersätter kunderna för kartellen. Och utländska placerare säljer svenska aktier. Läs dagens tidningsskörd.

DAGENS INDUSTRI Erik Penser gör rekordresultat. Finansmannen Erik Penser är nöjd. Hans bolag Yggdrasil gjorde rekordvinst förra året. Det visar den färska årsredovisningen. Resultatet blev närmare 200 Mkr i moderbolaget och 140 Mkr i koncernen – trots stora investeringar. Erik Penser är inte lika rik som på 1980-talet men han har blivit miljardär på nytt. Yggdrasils resultat före skatt år 2000 steg med 32 procent till 181,4 Mkr. I koncernen ökade resultatet från 136 Mkr till 139 Mkr. ”Det är mitt bästa år på tio år”, säger Erik Penser.

Utländska placerare har tappat sugen för Sverige. Skandia är en aktie som ligger illa till. Under det första halvåret i år sålde utländska placerare Skandiaaktier för 1,6 miljarder kronor. Även fusionsparet SEB och Föreningssparbanken har hamnat i onåd. Värsta konkurrenterna Nordea och Handelsbanken är dock populära. Skandiaaktien fick smaka på de utländska placerarnas säljiver under årets sex första månader. Totalt såldes hela 16 miljoner Skandiaaktier av de utländska placerarna, som inte verkar tro på någon återhämtning för aktien efter vårens kraftiga nedgång. Det visar statistik från Sis Ägarservice.

FINANSTIDNINGEN ”SAS har lurat sina resenärer” Näringsminister Björn Rosengren kräver att flygbolaget SAS ersätter sina kunder. Den olagliga kartellen med Maersk Air har medfört att resenärerna fått betala för höga biljettpriser, anser han.”SAS styrelse bör pröva frågan om att kompensera sina kunder för följderna av kartellen. Bolaget har ju faktiskt lurat resenärerna”, säger näringsminister Björn Rosengren

Hyreschock tvingar bort masen. Efter mer än 40 år tvingas Skattemyndigheten i Stockholm att flytta från den så kallade Skatteskrapan på Södermalm. Orsaken är att den statliga hyresvärden Vasakronan har chockhöjt hyrorna. ”Vi har inte möjlighet att betala de nya hyrorna som antagligen innebär en tredubbling”, säger Rune Jalmsell, chef för ekonomiavdelningen på Skattemyndigheten i Stockholm.

SVENSKA DAGBLADET Antalet varsel har fördubblats. Arbetslösheten är fortsatt låg i Sverige men varslen ökar rejält. Det visar statistiken för juli från Arbetsmarknadsstyrelsen (AMS). I slutet av juli var 254 000 personer anmälda som arbetslösa vid landets arbetsförmedlingar. Det är 54 000 färre än för ett år sedan.

USA-siffror dämpade krisoro. En oväntat stark ökning av amerikanernas produktivitet dämpade i går den mest akuta oron för en recession i USA, världens största ekonomi. Samtidigt publicerades dock nya tecken på svag konjunktur i Japan och Tyskland, världens andra och tredje största ekonomier. Euron försvagades efter de tyska siffrorna.

DAGENS NYHETER Systemet måste banta. Systembolagets personalstyrka på 4.500 kommer att minska med närmare 1.500 under de närmaste åren. Det är en följd av den strategi som Systembolaget har för att kunna klara konkurrensen i framtiden. Systembolaget har en strategi för att möta den konkurrens som kommer 2004 när resenärer till Sverige kan ta med sig 10 liter sprit, 110 liter öl och 90 liter vin utan att betala svensk tull. Inom några år ska alla Systembolagets 416 butiker bli självbetjäningsbutiker. Sådana butiker behöver färre anställda än en traditionell butik med försäljning över disk.

Kamp om svenska kvinnors val. Kampen om kvinnornas månatliga blödningar hårdnar. Procter & Gamble – tillverkaren av mensskyddet Tampax, en tampong med införingshylsa ska lansera en ny tampong utan hylsa som därmed är anpassad för svenska kvinnor.

Svenska SCA, som i sin tur marknadsför och säljer ob-tamponger i Norden på licens av amerikanska Johnson & Johnson, har nåtts av ryktet och tänker nu se över sitt utbud.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.