Morgonens nyheter i korthet

Konsulter slåss om miljardorder och Ericsson skippar presskonferens. Läs morgonens nyheter i ett svep.

DAGENS INDUSTRI

Scaniachef varnar för kris Fortsätter Argentinas ekonomiska problem slutar Scania producera i landet. VD Leif Östling är pessimistisk inför landets framtid och befarar en djup recession som riskerar att försämra hela världsekonomin. ”Jag tror att vi har ett par tunga år framför oss innan vi får se en vändning även om vi gärna vill tro att det värsta är över”, säger Leif Östling.

Smärtgränsen nära för massabruken Massapriserna fortsätter falla och är ned drygt 30 procent sedan årsskiftet. Det för svenska producenter viktigaste priset, på långfibrig massa, föll med runt 12 dollar per ton till 479 dollar den senaste veckan. ”Priset ligger väldigt nära smärtgränsen”, säger Leif Broden, VD för Södra Cell. Han tror på en hel del produktionsstopp i höst, framför allt i Nordamerika.

Stillstöm laddar för fyndköp Riskkapitalbolaget Tractions frontfigur Bengt Stillström tror på fortsatta ras på börsen efter flera svaga rapporter. Och i höst, när raset är över, räknar han med vrakpriser på många IT-företag. Då tänker Stillström öppna plånboken. ”Vi tror att det kan bli en bra höst för investeringar på IT-sidan. Kurserna kommer förmodligen att tryckas ned ytterligare av dåliga rapporter. Då kan det vara ett bra läge för oss att hjälpa till med kapital”, säger Bengt Stillström.

FINANSTIDNINGEN

Konsulter slåss om miljardorder Fyra statliga verk går samman för att köpa konsulttjänster för omkring en miljard kronor de närmaste två till tre åren. För de hårt pressade IT-konsultbolagen kan den här upphandlingen vara en chans till ökad beläggning. ”Det handlar om väldigt mycket pengar, så vi har märkt av ett stort intresse från företagen att vara med i upphandlingen, säger Ann-Sofi Holmquist på PRV Bolag, en av de fyra myndigheter som samarbetar kring inköpen av IT-tjänster. De andra är Statens Pensionsverk (SPV), Centrala Studiestödsnämnden (CSN) och Riksförsäkringsverket (RFV). RFV står för den största delen av inköpen.

Vinterresan chockhöjs En svag krona och höga bränslekostnader gör att vinterns resor kan bli upp til 25 procent dyrare i år. De största höjningarna flaggar Apollo för. Bolagen rekommenderar att vara ute i god tid.

H&M gynnas av lågkonjunktur Hennes & Mauritz är den senaste tidens vinnare på börsen. Anlaytiker menar att bolaget gynnas av den svagare konkunjturen för hushållen. Det råder dock oenighet om aktien är köpvärd eller inte, ungefär lika många rekommenderar avvakta som köp.

SVENSKA DAGBLADET

Ingen presskonferens från Erisson Ericsson slopar presskonferensen när bolaget presenterar sin delårsrapport på fredag. Enligt informationschefen Pia Gideon beror det på att konkurrenterna inte har det. VD Kurt Hellström ska istället ge kortta intrvjuer till en rad medier.

DAGENS NYHETER

Sommartorka på börsen Omsättningen på Stockhomsbörsen har fallit kraftigt i sommar. Mellan den 1 juni och 15 juli har omsättningen sjunkit 11 procent jämfört med 2000.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets