Morgonens nyheter i korthet

Rekordår för statens bolag och Kamprad sneglar mot börsen. Ekonomi24 sammanfattar morgontidningarnas nyheter.

DAGENS INDUSTRI Rekordår för statens bolag Det blåser medvind för statens bolag. Ny statistik visar att antalet anställda ökade med 6 500 personer i fjol och en stor del av expansionen sker utomlands. Vattenfall, Telia och Samhall var de som under förra året ökade antalet anställda mest, medan största minskningen av anställda fanns hos SJ. Resultatmässigt ökade under förra året vinsten i de 15 största bolagen med 79 procent jämfört med året innan.

Kamprad sneglar mot börsen Ikeas grundare Ingvar Kamprad kan tänka sig att börsnotera delar av sitt imperium. Hittills har Ikea varit en ointaglig fästning ägd via stiftelser kontrollerade av familjen Kamprad och alla frågor kring en börsnotering har avvisats. Under måndagen öppnade han dock för en ägarspridning inom sitt imperium “Kanske börsnoterar vi någon del av Ikea, men aldrig hela företag”, sa Ingvar Kamprad.

Sabena hoppas på SAS Det konkurshotade belgiska flygbolaget Sabena behöver nya ägare och nytt kapital för att klara sig. Både ledning och personal i Sabena förordar i första hand en fusion med SAS och i andra hand en fusion med American Airlines. Det uppger personer inom Sabena. SAS intresse för Sabena betraktas dock som minimalt, eftersom ett förvärv skulle falla utanför SAS nuvarande strategi att bli starkare i närområdet Finland, de baltiska länderna och Polen.

FINANSTIDNINGEN E-handelsförsäljningen har gått i stå. För första gången sedan mätningarna startade backar försäljningen över internet från ett kvartal till ett annat. Detaljhandelns nätförsäljning gick ned med 8 procent under årets tre första månader, jämfört med det sista kvartalet 2000. Samtidigt ökar lönsamheten kraftigt för de etablerade handlarna, visar ny statistik från branschorganisationen Svensk Handel. Samma mönster har noterats i USA.

Letsbuyit sneglar på utlandet igen Pressade e-handelssajten Letsbuyit, vars kris tvingade dem att stänga i flera länder i Europa för inte alltför länge sedan, funderar på att öppna verksamhet i flera länder igen. Anledningen är att öka intäktsbasen och ett land som lockar är Österrike. Samtidigt ska bolaget minska utbudet, sluta sälja ”svårsålda” produkter som kläder och designprodukter och istället satsa på elektronikvaror.

Trögt för Micronic IT-företaget Micronic flaggar för en trög inledning på 2001. Ledningen utesluter inte en nedjustering av den finansiella prognosen för helåret. Skälet är att en vikande marknad för halvledarindustrin fått orderböckerna att tunnas ut.

SVENSKA DAGBLADET Teliakonsult tystade departement Statens kontrakt med investmentfirman Goldman Sachs var aldrig något riktigt kontrakt. Bara ett brev där Goldman Sachs dikterade villkoren för sin insats vid Telia-Telenoraffären och näringsdepartementet belades med tystnadsplikt. Näringsdepartementets avtal med Goldman Sachs, som tidigare fått stark kritik av riksdagens revisorer och KU (konstitutionsutskottet) var även otydligt kring vad Goldman Sachs skulle göra för att förtjäna sin bonus.

UPM-Kymmene blir världsetta Strukturomvandlingen i skogsindustrin fortsätter i oförminskad takt i och med att finländska UPM-Kymmene lägger ett bud på samtliga aktier i det tyska företaget Haindl. Budet är på 3,6 miljarder euro, drygt 30 miljarder kronor. Köpet av Haindl gör UPM-Kymmene till världens största tillverkare av tidnings- och journalpapper med en produktionskapacitet på 11,6 miljoner ton.

DAGENS NYHETER Skulder Soneras problem Mycket pekar nu på att finska Sonera kommer att ingå i en nordisk strukturaffär med Telia och Teledanmark. Bolaget är dock hårt skuldsatt efter att ha deltagit i budgivningen om ett antal europeiska 3G-licenser. I februari gav Sonera ut ett skuldebrev om 4,5 miljarder kronor för att bland annat återfinansiera de kortfristiga krediterna. Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poors har i år sänkt Soneras kreditbetyg och börskursen har sjunkit med nästan 40 procent sedan årsskiftet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight