Morgontidningarnas nyheter i korthet
De tjänar miljoner på finanskrisen Tio år efter den stora finanskrisen fortsätter konkursförvaltarna att plocka ut höga arvoden. I ett 30-tal konkurser som DN har granskat har förvaltarna tillsammans fått närmare 330 miljoner kronor hittills. Mer än hälften av konkurserna är ännu inte avslutade.
Bland dem som fått ut de allra största ersättningarna återfinns riksdagsmannen och advokaten Rolf Åbjörnsson. Arvodet för hans arbete med konkurserna i fastighets- och byggkoncernen Reinholds, försäkringsbolaget Njord och Gota Bank uppgår totalt till 53,9 miljoner kronor.
DN har närmare studerat 30 av de största konkurserna med koppling till finanskrisen. Hela 60 procent av konkurserna – eller 18 stycken – är ännu inte avslutade. Bland dem finns exempelvis kreditförsäkringsbolaget Svenska Kredit och fastighetsspekulanten Hans Thulins bolag Consolidator Fastigheter.
…och de drabbade lever gott DN har undersökt vad som hänt ett 30-tal direktörer, styrelseledamöter och ägare i bolag inblandade i krisen. Kartläggningen visar bland annat att: -En stor del av dem som var i fastighetsbranschen är tillbaka där. Många har byggt upp nya bolag och tjänar bra med pengar – igen. -De forna bank- och finansdirektörerna lever också gott, även om inte någon av dem i DNs kartläggning i dag sitter på någon ledande post inom bankvärlden. -Några få för en betydligt blygsammare tillvaro. -En del har en lägre taxerad inkomst i dag än för tio år sedan, fast medelinkomsten ligger långt över genomsnittet.
SVENSKA DAGBLADET Ökat fokus på makroekonomi Räntan, kronan och dollarn tog över huvudrollerna i mediernas näringslivsbevakning under det andra kvartalet i år, visar en sammanställning för periodem april-juni.
Ericsson var, som vanligt och väntat, det företag som fick i särklass mest publicitet. Mycket uppmärksamhet fick också Framfab, trots att krisen krympt företagets börsvärde något enormt.
Den djupnande lågkonjunkturen och krisen för den svenska kronan satte tydliga avtryck på paradsidorna. Penningpolitik och valutakurser hamnade i fokus på ett sätt som inte haft någon motsvarighet under de sex kvartal som Observer tagit fram barometrar för SVD Näringsliv.
Ett tecken på detta är att Fedchefen Alan Greenspan och hans ECB-kollega Wim Duisenberg tog sig in på sjunde respektive elfte plats på listan över “företrädare i toppnyheterna”.
FINANCIAL TIMES USAs ekonomi vänder uppåt Den amerikanska ekonomin kommer sannolikt att förbättras under resren av året, även om det fortfarande finns riskmoment i en fallande konsumtion, svängiga energipriser och en sämre situation för den internationella ekonomin. det säger Michael Moscow, ledamot av den amerikanska centralbankens kommitté.
Michael Moscows positiva kommentarer kommer samma vecka som centralbanken, Fed, väntas ge närmare upplysningar om vilket dess nästa steg i penningpolitiken blir. på onsdag talar ordförande Alan Greenspan inför kongressen. Marknaden väntar sig allmänt att hans nästa steg blir ytterligare en sänkning av styrräntan med 0,25 procentenheter.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.