Morgontidningarnas nyheter i korthet

DAGENS INDUSTRI

Försäljningen av Astra Zenecas nya magsårspreparat Nexium går fortsatt mycket trögt. Under oktober månad såldes Nexium endast för 2 Mkr till de svenska apoteken. Det motsvarar en marknadsandel i värde på cirka 2 procent och på Astra medger man nu att bytet från Losec till Nexium inte gått så snabbt som man hoppas på.

Det inofficiellt handlade trafikövervakningsbolaget Sensys saknar viktiga tillstånd för sin verksamhet i USA. Det kan leda till en ekonomisk smäll på 16 Mkr och i förlängningen även till en stämning på miljonbelopp. Samtidigt drar sig Sensys båda huvudägare, VD Åke Sandlund samt finansmannen Sten K Johnson, ur bolaget. Under första halvåret har de sålt aktier i bolaget för 36 Mkr.

Ericsson fortsätter att rasa på börsen och hade i går tappat 903 miljarder kronor motsvarande halva företagets börsvärde sedan kurstoppen i mars i år. Analytiker som DI talat med ser ingen stabilisering av aktiekursen inom den närmsta tiden och rekommenderar i stället Nokia.

Den svenska byggboomen håller i sig och bygginvesteringarna väntas växa med 4,5 procent eller mer fram till år 2005. Bara i år investeras 116 miljarder kronor i byggande i hela landet. Ökningstakten väntas hålla i sig oberoende av om konjunkturen dämpas.

FINANSTIDNINGEN

Under lång tid har Stockholm lyft hela Sveriges ekonomi, men nu riskerar bostadsbristen att sänka tillväxten i regionen. Istället spås Göteborg och Öresundsregionen ta över Stockholms roll som Sveriges tillväxtlok. Det framkommer i en konjunkturprognos signerad Merita Nordbanken.

Börsnedgången slår hårt mot nätmäklarna. Under oktober minskade deras andel av handeln vid OM Stockholmsbörsen med knappt tre procentenheter jämfört med september. Detta trots att den totala handeln ökade med 12 procent och antalet avslut med 11 procent under perioden.

Mobilt internet som isolerat fenomen har små möjligheter att lyckas. Däremot kommer i stort sett alla e-handelslösningar att ha någon form av mobilitet i sig. Det hävdar det amerikanska analysföretaget Gartner och menar att mobila apparater som telefoner och enklare handdatorer är för begränsade för att göra stora affärer på.

SVENSKA DAGBLADET

Nedgången i fordonskonjunkturen slår hårt mot Volvo. Bolagets innehav i börsnoterade fordonsbolag har tappat 5,7 miljarder kronor i värde sedan köpen gjordes. Mest, cirka fyra miljarder kronor, har Volvo förlorat på sina Scaniaaktier. Investeringen i Mitsubishi Motors har förlorat en miljard i värde. På tyska motortillverkaren Deutz har Volvo förlorat en halv miljard.

E-handelsföretag går varje år miste om försäljning på 60 miljarder kronor på grund av dåligt utformade webbsidor. Det visar en undersökning genomförd av konsult- och managementföretaget AT Kearney som också visar att dålig webbdesign och bristfällig teknik gör att fyra av fem försöka att handla på internet avbryts.

DAGENS NYHETER

Nedgången på börserna påminner om de stora globala börsras som inträffat flera gånger under 1900-talet. Men även om årets ras på Nasdaq-börsen i år har överträffat kraschen 1987 är nedgången tudelad och begränsad till teknologi- och IT-aktier. ”Man kan säga att vi ser en krypande krasch”, säger Peter Malmqvist, strateg på Aragon.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.