Mojang
Motvillig miljardär
För tre veckor sedan köpte den amerikanska programvarujätten Microsoft det blott fem år gamla företaget Mojang för 18 miljarder kronor. Grundare och huvudägaren Markus Persson får 12,5 miljarder kronor, 71 procent av köpeskillingen, när affären blir klar mot slutet av året.
Men Persson håller en låg profil. Han har inte givit en enda intervju efter affären. Förutom några odramatiska twittermeddelanden så är allt han har yppat offentligt ett självutlämnande inlägg på sin blogg. Där försöker han förklara varför han skjuter ut sig tillsammans med de övriga grundarna, Carl Manneh, vd, och speldesignern Jakob Porsér. Han avväpnar relativt effektivt dem som menar att han inte borde ha sålt sitt livsverk till en i gamingvärlden så misstrodd aktör som just Microsoft.
Persson beskriver hur han låg hemma, sjuk strax före midsommar ”när internet exploderade av hat mot mig”. Orsaken var en förändring i licensavtalet för Minecraft. Något som Persson inte hade varit involverad i. Senare såg han en dokumentär på Youtube om en framgångsrik kanadensisk spelutvecklare som lyckades reta upp näthorden och sedan förföljdes och nätmobbades tills han lade ner sitt spel.
”Jag insåg att jag inte hade den kontakt med fansen som jag trodde. Jag hade blivit en symbol. Jag vill inte vara en symbol, ansvarig för något så stort att jag inte ens förstår det”, skrev han till de miljontals användare som regelbundet spelar succéspelet Minecraft. Över 100 miljoner har laddat ner de legobitsliknande byggklossarna och enbart förra året sålde datorspelet för över 2 miljarder kronor. Nästan alltihop blev vinst.
En formidabel succé alltså, men för den som hade lagt ihop ett och ett kom försäljningen kanske inte så överraskande. I twittermeddelandet från dagarna då han låg sjuk i juni efterlyste han ”vemsomhelst som kan köpa min del av Mojang så att jag kan komma vidare med mitt liv”. Några som snappade upp nödropet var omvärldsbevakarna på Microsoft. Bolaget har sedan 2012 ett samarbete med Mojang där det amerikanska bolaget har rätt att tillhandahålla Minecraft i Microsofts spelkonsol Xbox. Och Microsoft hade redan tidigt ställt in siktet på att förvärva Mojang men hade misslyckats i sina uppvaktningar. Microsofts intresse för storsäljande spel beror på att företaget måste kunna fylla sin Xbox med innehåll. Enligt Wall Street Journal kom säljaren och köparen överens om ett exklusivitetsavtal redan i juli, alltså bara några veckor efter propån.
I de porträtt som skrivits om Persson framgår med all tydlighet att han inte är bekväm med att stå i rampljuset. Han vill ägna sig åt programmering. Punkt slut. Ingenstans framträder bilden av en kaxig internetentreprenör som vill dominera världen med sitt bolag eller sin produkt. Ingenstans antyds heller att han skulle vara intresserad av att leda ett företag, inte ens ett litet sådant. Han har själv deklarerat att han varken är en entreprenör eller vd. Det var också därför som han redan för tre år sedan överlät vd-skapet på kompanjonen Carl Manneh. Ungefär samtidigt lämnade han också över utvecklingen av Minecraft på Jens Bergensten för att själv ägna sig åt nya projekt.
I boken Minecraft: Block, pixlar och att göra sig en hacka av Daniel Goldberg och Linus Larsson beskriver författarna hur Persson hade en rätt orolig uppväxt med en far som lämnade hemmet och senare missbrukade narkotika, hamnade i fängelse och till slut dog under tragiska omständigheter. Ytterligare en nära släkting ska ha hamnat i missbruk. Markus Persson hanterade kaoset genom att dra sig tillbaka till sitt pojkrum med sina datorer. Där hade han sin fristad och konstruerade spel – det första redan vid åtta års ålder.
”Personer i familjens närhet kan knappast minnas någon gång Markus syntes göra någonting annat än att sitta framför datorn”, skriver författarna.
Under uppväxten fick Persson lära sig vad det betyder att inte ha särskilt gott om pengar. Goldberg och Larsson skriver att han vrider händerna när han berättar hur han känner inför sina pengar.
”Mitt jobb producerar ingenting till samhället, jag bidrar ju inte med mat eller så. Ändå tjänar jag betydligt mer än de som verkligen behövs”, säger han i boken.
Men helt opåverkad av sin senkomna rikedom är han inte. Tidigare i år köpte Persson vad som beskrivs som Sveriges dyraste lägenhet, en takvåning på Östermalm i Stockholm. Var och en av de 150 kvadratmetrarna betingade 200 000 kronor, totalt 30 miljoner (fast då ingick en lika stor terrass). Han är samtidigt generös mot sina anställda. I början av 2012 samlade han dessa och berättade att de fick del av fjolårsvinsten och att de alla därmed var miljonärer.
Han har också arrangerat storstilade – någon kanske skulle säga vräkiga – fester och happenings med familjen och personalen i Monaco, Las Vegas och London. Så här beskrev Affärsvärlden upptakten till en personalresa till Franska Rivieran i maj förra året:
”När de landade på flygplatsen utanför Cannes kunde de, efter eget tycke och smak, välja bland 15 olika sportbilar. De som inte hade körkort fick nöja sig med ännu en champagneresa i limousin och dessutom finna sig i att komma sist till incheckningen på lyxhotellet Hotel de Paris, mittemot det välkända kasinot i Monte Carlo. Resans sista kväll hyrde Mojang in den norska discjockeyduon Röyksopp till en gigantisk yacht som låg och guppade utanför Cannes kustremsa.”
Vad som händer med Mojang när bolaget nu inlemmas i Microsoft återstår att se. Affärsvärlden har försökt få intervjuer med cheferna men dessa har inte återkommit. Enligt bolagsverket är chefer och styrelse ännu inte utbytta. Men två personer har seglat upp som nya ledare. Det är Mojangduon som undertecknade det meddelande där bolaget den 15 september bekräftade att Mojang skulle säljas, nämligen Owen Hill, som kallar sig Chief Word Officer, och Lydia Winters, som är bolagets Director of Fun.
Enligt dessa två talespersoner lämnar nu de tre grundarna, Persson, Manneh och Porsér, bolaget men de övriga anställda väntas i stor utsträckning bli kvar:
– Även om det är för tidigt att säga vilka av oss som kommer att fortsätta arbeta med Minecraft eller med våra övriga projekt så förutspår vi att den stora majoriteten (om inte alla) Mojangistas tills vidare kommer att fortsätta arbeta för Mojang, lyder beskedet.
Markus Persson själv har, så långt det går, försäkrat sig om att Microsoft ska förstöra den kreativa stämningen bland de cirka 40 anställda på det dyrbart inredda kontoret på Södermalm genom att flytta dem till ett mer alldagligt kontorslandskap. Enligt Wall Street Journal blir affären i så fall ännu dyrare för Microsoft:
”Enligt överenskommelsen ska Microsoft betala en straffavgift till Mojang om Microsoft flyttar kontoret inom två år”, skriver tidningen.
Att Markus Persson själv går vidare och skapar en ny spelsuccé framstår inte som särskilt troligt.
”Så fort affären är slutförd kommer jag att ägna mig åt spelutvecklingstävlingar och små nätexperiment. Om jag någonsin av en slump gör något som verkar bli populärt kommer jag förmodligen att överge det omedelbart”, skriver han i vad som blev det sista inlägget på bloggen. Det avslutas:
”Det handlar inte om pengar. Det handlar om mitt förstånd.”
Twitterflödet lever dock vidare…
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.