MP-topp: Skattereform kan vänta

Om det finns någon gång när man bör agera mot de svenska hushållens skulder är det nu när nollränta råder, anser Ulf Holm som är miljöpartistisk statssekreterare vid Finansdepartementet.

Samtidigt är regeringen orolig för att vidta för kraftiga åtgärder på området, säger han vid ett seminarium om rapporten från SNS Konjunkturråd som i år handlar om svenska skulder.

Ulf Holm delar rapportens bedömning att hushållens skulder inte utgör ett akut problem, men det finns risker med tanke på hur skulderna har utvecklats, anser han.

”Där måste vi ta ansvar och göra något”, säger statssekreteraren och hänvisar till att flera internationella organ har pekat på att de svenska hushållens skuldnivå är hög och kan bli problematisk.

Angående de åtgärder som hittills har vidtagits från myndighetshåll anser Ulf Holm att bolånetaket förefaller ha fungerat bra. Samtidigt noterar han att amorteringsviljan har ökat kraftigt på senare år.

”Amorteringskultur är väldigt bra”, säger han.

Finansinspektionens slutgiltiga förslag om amorteringskrav på bolån har Finansdepartementet inte fått på bordet ännu, så i nuläget går det inte att säga hur bra det, anser han.

Regeringspartiernas samtal med Alliansen kring hushållens skulder har inletts. Först pratar man verklighetsbild och sedan kan det bli aktuellt att prata om åtgärder såsom nedtrappning av ränteavdrag, enligt Ulf Holm som anser att det är viktigt med breda samtal så att spelreglerna kan hålla i många år.

Angående hyresregleringen uppger han att man tittar även på den frågan.

”Ärendet bereds i regeringskansliet, men det finns inget svar i dag. Jag tror dock att det kommer upp i samtalen om hushållens skulder, så får vi diskutera det i alla fall. Så får vi se var det landar”, säger han.

Från ekonomhåll brukar det relativt ofta efterlysas en bred skattereform. Ulf Holm vill inte utesluta att det kan bli aktuellt med en sådan.

”Det ska nog inte uteslutas”, säger han.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets