Riksbanken
Mycket osäker jobbprognos från Riksbanken
Dock är “utvecklingen på arbetsmarknaden är mycket osäker. Arbetslösheten kan både bli högre och lägre beroende på hur väl de nyanlända lyckas etablera sig på arbetsmarknaden”, skriver Riksbanken.
Den närmaste tiden väntas både den offentliga och privata konsumtionen öka till följd av den ökade flyktinginvandringen, vilket innebär att sysselsättningen växer något snabbare än tidigare bedömt och att arbetslösheten därmed blir lägre.
Riksbanken bedömer att resursutnyttjandet i svensk ekonomi stiger men att det fortfarande är något lägre än normalt. BNP och arbetade timmar ökar i något snabbare takt än vad som är historiskt normalt, sysselsättningsgraden stiger och arbetslösheten sjunker.
“Det tar dock tid innan de nyanlända börjar etablera sig på arbetsmarknaden. Relativt få av de nyanlända väntas komma in i arbetskraften de närmaste åren. Det innebär att arbetskraftsdeltagandet och sysselsättningsgraden kommer att minska på ett par års sikt”, skriver Riksbanken.
Riksbanken har reviderat upp löneökningstakten något för 2016 och 2017 på grund av den ökade efterfrågan på arbetskraft med anledning av den senaste tidens flyktinginvandring, och bedömer att den nominella löneutvecklingen för hela ekonomin kommer att öka från närmare 2,6 procent i år till omkring 3,4 procent 2018.
Framåt 2018 då de nyanlända i högre grad har etablerats på arbetsmarknaden, spås det högre arbetskraftsutbudet att dämpa både löner och priser något.
Riksbanken anser vidare att det är osäkert hur stark industrins lönenormerande roll kommer att var i nästa års avtalsrörelse. Detta då situationen på arbetsmarknaden ser olika ut för olika avtalsområden, och att flera fackförbund har uttryckt att de bör få högre löneökningar än industrin – som har yrkat på 2,8 procent.
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.