Apotek
Myndighet granskar tre apotek efter Facebook-läckorna
Omfattningen av läckorna till Facebook sägs ha bidragit till Imys beslut. “I det här fallet är det väldigt många registrerade, alltså personer, vars personuppgifter eventuellt har delats otillåtet,” säger Disa Rehn.
Apoteket som delat uppgifter om kunder och vilka receptfria varor de handlat på nätet har sagt till Ekot att cirka en miljon kunder har påverkats. Samma mängd kunder gäller även för Apotea.
Apohem som delat mer information med Facebook än vad de avsett uppger att endast en liten andel av kunderna påverkats.
Alla tre apoteken har stängt av sina överföringar till Facebook i samband med Ekots granskning. De har även alla anmält sig själva till Imy som nu vill veta hur apoteken bedömt riskerna med att skicka uppgifter till Facebook och åtgärderna de vidtog innan överföringarna.
Om Imy kommer fram till att något av apoteken gjort fel kan det leda till sanktionsavgifter på som högst hundratals miljoner kronor. I snitt har avgifter i Sverige dock legat på cirka 8 miljoner kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.