Intrum
När ett plus ett blir tre
KÖP Efter fusionen med jämnstora forna norska ärkerivalen Lindorff har indrivningskoncernen Intrum blivit dubbelt så stor. Men efter sammanslagningen droppade bolaget halva namnet – nu är det kort och gott Intrum som gäller.
Om förra veckans tredjekvartalsrapport, samtidigt det första hela kvartalet för den sedan i juni sammanslagna koncernen, ger en fingervisning om framtiden så går nya Intrum mot ljusa tider. Kursen handlades visserligen ett par procent ner på rapporten, men rörelseresultatet under perioden, 999 miljoner kronor, var företagets bästa hittills och lyfter helårsvinsten nästa år till cirka 4 miljarder kronor.
I resultatet här ovan har vi räknat bort en del extraordinära poster, men även om de posterna inte räknas bort lyckas Intrum nå en stark underliggande förbättring. Till glädjeämnena hör att bolagets samtliga geografiska regioner liksom de två affärsområdena – Kredithantering, där bolaget har sin indrivningsverksamhet, och det höglönsamma Finansiella tjänster – redovisar starka siffror.
Vd Mikael Ericson gladde sig särskilt mycket åt att Intrum köpt dåliga lån för nära 1,2 miljarder kronor under kvartalet och nu är uppe i en årstakt på cirka 7 miljarder kronor.
Är resultatet uthålligt?
Bolaget ger inga prognoser, men historiskt har vinsten per aktie ökat med i genomsnitt 30 procent om året under de senaste fem åren, högt över koncernens viktigaste finansiella mål som lyder på en vinsttillväxt på 10 procent årligen. Det mesta talar för att den utvecklingen håller i sig.
Till de fåtaliga orosmolnen hör kravet från EU:s konkurrensmyndighet om att till mitten av december sälja ut de delar av den nya sammanslagna koncernen som enligt EU begränsar konkurrensen. Enligt Ericson väntas ungefär var tionde anställd följa med när bland annat den norska delen av Intrum liksom den svenska delen av Lindorff säljs vidare. Enligt Ericson finns flera spekulanter, vilket borde garantera ett marknadsmässigt pris.
Med måttfulla tillväxtantaganden betalas nästa års vinst till 12 gånger pengarna. I tabellen här intill räknar vi som om de nya delarna av koncernen ingick redan under fjolåret. Vi räknar också bort de delar av koncernen som står på säljlistan. Den som följde vårt råd i januari att köpa aktien har sett kursen nå riktkursen, för att sedan falla tillbaka. Köp i rekylen med riktkurs 339 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.