Näringslivsproffsen om 2004
Nicklas Storåkers
vd Avanza
1. “Konjunkturen på väg upp i Europa” eller: “Socialdemokraterna tar tag i tillväxtproblematiken på allvar”
2. Plus 8 till 10 procent. Det är femte året i rad som vi har en väldigt optimistisk börs under fjärde kvartalet. Historiskt har detta följts av svaga första kvartal. Varje år har investerarna varit positiva under fjärde kvartalet för att mötas av ett dystert första kvartal. Den politiska osäkerheten i världen är det största hotet mot en positiv börsutveckling och sedan är Ericsson väldigt högt värderat.
Christer Villard
vd Kaupthing Bank
1. “Förbättrat förtroende för näringslivet”
2. Plus 10 procent. Det finns ett underliggande momentum som gör att jag tror att börsen kommer att fortsätta stiga, men vi
ska nog vänja oss vid att börsen blir ryckig framöver. Säkerhetsbranschen torde ha en gynnsam utveckling med hänsyn till utvecklingen i samhället.
Björn Lind
Sverigeförvaltare SEB Fonder
1. “Den europeiska konjunkturen tar fart” eller: “Miljardregn från storbolagen”
2. Plus 7 till 12 procent under förutsättning att konjunkturen fortsätter att förbättras och att bolagens vinster stiger. En förutsättning är att också att räntorna inte stiger för kraftigt. Ett stort orosmoment är den svaga dollarn. Många svenska bolag har sina resultat skyddade en bra bit in på nästa år, men till slut påverkar den svaga dollarn resultatet. Dollarn påverkar också den internationella konkurrensen där svenska bolag kan drabbas.
Peter Malmqvist
analytiker
1. “Carendi återbetalar bonusen”
eller: “Vinstrekord för Ericsson”
Kommentar: Carendi är navet i Skandiaskandalen. Det som nu spelas upp i Skandia är skadligt på många sätt, även för aktier som sparform. Det skadar förtroendet och det är viktigt att folk inte tror att alla direktörer är skurkar.
2. Börsen stiger med 20 procent. De flesta aktier går upp, men det är främst it- och konjunkturkänsliga aktier som kommer att stiga. De mer stabila bolagen, som konsument, bank och sjukvård, kommer inte att gå upp så mycket.
Göran Espelund vd Lannebo fonder
1. “Ringholm avskaffar reavinstbeskattningen vid fondflytt” eller: “Europakonjunkturen vänder upp”.
2. Plus 10 procent. Börsen kommer att vara lugnare nästa år. 2003 har handlat om en förändrad riskpremie som minskat. De aktier som gått bäst är de som varit mest riskfyllda. Nu handlar det om stockpicking, att välja de bolag som genererar bra vinster. Den största faran är ränteutvecklingen. Aktier som är intressanta är Handelsbanken, H&M, Scania, Intrum Justitia och Alfa Laval.
Nils-Petter Holekim förvaltare Odin fonder
1. “Orderingången av investeringsvaror skjuter i höjden”
Kommentar: Bolag som skulle dra nytta av detta är bland annat ABB, Sandvik, Atlas Copco samt KMT.
2. Plus 10 till 15 procent. Många bolag behöver utöka sin produktion och investera i ny produktionskapacitet. Cykliska branscher, inkluderat råvaruproducenterna, tror vi kommer att gå bra.
Anders Böös vd Drott
1. “Sänkt skattetryck!”
Kommentar: Det skulle stimulera tjänstesektorn enormt. Alldeles för stor del är i dag svart så ett sänkt skattetryck skulle leda till att den sektorn kom in i den vita. Det hade varit bra för moral, rättsuppfattning, rättssäkerheten och för BNP:n.
2. Plus 10 procent. Konjunkturförstärkningen i USA verkar gå som tåget efter att de ökat budgetunderskottet och stimulerat ekonomin. I det långa perspektivet mår Europas ekonomi bra av en stark amerikansk ekonomi vilket kommer att stimulera Stockholmsbörsen.
Mats Årjes vd Skistar
1. “Turistindustrin – den nya
tillväxtmotorn”
2. Börsen fortsätter upp 8-10 procent under 2004. Det som driver börsen är rimliga värderingar i stort, en upprevidering av prognoser samt kapitalinflödet till aktiemarknaden på grund av alltför låg alternativavkastning.
Jonas Birgersson vd Labs2 Group
1. “Telia tvingas återigen sänka priserna på hela sortimentet för att bromsa den snabba förlusten av marknadsandelar”
2. Jag brukar inte prata om börsen. Kursen sätts av andra, jag är helt fokuserad på det praktiska arbetet. 2004 blir ett mycket viktigt år.
Birgitta Johansson-Hedberg vd Föreningssparbanken
1. “Föreningssparbanken – årets bank”
2. Ekonomin kommer nog i slutet av 2004 att återhämta sig. Hur börsen kommer att gå har jag svårt att säga. Hade jag haft en kristallkula hade jag inte suttit där jag gör.
Bert Östlund vd Billerud
1. “Enat Europa stärker konkurrenskraften” eller: “Ökat stöd i Sverige för Europasamarbete”
2. Börsen går upp med 10-20 procent.
Patrik Enblad vd Hagströmer & Qviberg
1. “Börsomsättningen mångdubblas!”
2. Svagt uppåt. Drivkraften på börsen nästa år är att ekonomierna fortsätter att återhämta sig. Vinstförväntningarna i dagens börskurser är inte exceptionellt uppdrivna, möjligen med undantag för cykliska aktier. Lokomotiven på börsen nästa återfinns enligt min mening inom sektorerna bank och finans, detaljhandel, telekomoperatörer och fastigheter.
Jan Johansson vd Boliden
1. “Svenska OS-framgångar guld för Boliden”
2. Jag tror på en fortsatt bra börsutveckling under 2004 (+24%) i kölvattnet av en starkare världskonjunktur. Spännande blir också att se om Kinas fantastiska tillväxt kommer att fortsätta på samma höga nivå även under nästa år. Vad händer med USA? Stark tillväxt och bra produktivitet men fortsatt svagt förtroende för valutan. Två viktiga frågor för Bolidens och världskonjunkturens utveckling under nästa år.
Michael Nilsson vd Scanmining
1. “Rekordstort välståndslyft i Afrika och Asien”
2. När det gäller affärsklimatet finns förutsättningar för en lite mer stabil utveckling med en uppåtgående trend. Efter en längre period med stagnation i världsekonomin görs det internationellt insatser för att få ökad tillväxt. Dessutom är det rimligt att anta att också tillväxten i Kina kan hålla i sig ytterligare några år och då också ge draghjälp åt andra länder. Jag avstår dock från prognos om börsen.
Göran Lundin vd Holmen
1. “Konjunkturen vänder på allvar – alltfler annonser i tidningarna”
2. Jag vill inte kommentera börsen.
Karsten Slotte vd Cloetta Fazer
1. “Cloetta Fazer växer kraftigt och marknadsandelarna ökar”
2. Upp 10 till 15 procent på årsnivå.
Hans Ljungkvist vd Geveko
1. “Regeringens tillväxtproposition godkändes i går. Motorvägsnätet Stockholm-Göteborg-Oslo-Köpenhamn skall vara klart senast 2007”
2. Börsen ökar 10 procent. Plus är att konsumtionen i USA hålls uppe även 2004, att industriproduktionen ökar svagt, en mycket stark tillväxt i Asien och den fortsatt positiva utvecklingen i Ryssland.
Minus är att USA:s balansproblem leder till svagare dollar som fördröjer återhämtningen i Europa.
Staffan Bohman vd Sapa
1. “Svenska tillväxten högst i Europa” eller: “Persson: Ett snabbt resultat av borttagen förmögenhetsskatt och avreglering”
2. Allshareindex ökar 12-15 procent under 2004. Vi får en sakta förbättrad industrikonjunktur i Europa med en del hack i kurvan. Byggkonjunkturen är fortsatt relativt svag i Västeuropa men tar fart ytterligare i Östeuropa, särskilt i de nya EU-länderna. Privatkonsumtionen utvecklas ganska svagt på grund av fortsatt hög arbetslöshet.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.