Näringsriktigt papper

Egenvårdsföretaget Midelfart Sonesson är halvvägs genom en omfattande förvandling. Ett halvdussin bolag ska sammanfogas till ett. Det skapar våndor. Men kursen är pressad i botten.

Debatten om vår miljö, hur vi lever och vad vi stoppar i oss har aldrig varit hetare. Egenvårdsföretagen, som säljer kosttillskott, receptfria mediciner, vitaminer och naturläkemedel, borde ha lysande tider.

Så icke. Åtminstone inte för det i Malmö baserade börsbolaget Midelfart Sonesson, som brukar beskriva sig som ett av Nordens största företag inom hälso- och skönhetsvård.

Bolaget har två besvärliga år bakom sig med omstruktureringar, nedläggningar och nedskrivningar. Aktiekursen har under samma tid backat från 25 till 5 kronor. Kursutvecklingen signalerar, mycket tydligt, att bolagets försäljning har gått i stå och att lönsamheten utraderats.

Men riktigt så illa som det verkar är inte situationen.

När bolagets nye vd Peter Åsberg, med erfarenhet av att sälja godis och Coca-Cola i bagaget, tillträdde för drygt ett år sedan var det med en rivstart. Han gjorde väldiga nedskrivningar på 264 miljoner kronor som främst hänförde sig till den då misslyckade fusionen med norska Midelfart. Enklast förklaras kanske affärens konsekvenser med följande sifferexercis: I december 2006 köpte Sonesson norska Midelfart för 380 miljoner kronor. Två år senare är det samlade börsvärdet på de sammanslagna bolagen 290 miljoner kronor.

Nästa steg blev att lansera ett åtgärdsprogram som i dagarna fyller ett år. Syftet är att nå 8 procents rörelsemarginal (Ebitda) vilket skulle motsvara en vinst efter skatt på 48 miljoner kronor, eller nära 1 krona per aktie om tillväxttakten når måttliga tre procent i år och nästa år.

– Vi har inte satt någon tidshorisont men det handlar om något år till, kommenterar Peter Åsberg nu.

Flera faktorer talar för att den visionen kan bli verklighet 2010. Senast Midelfart gick med så pass god vinst var för fem år sedan.

l De produkter som bolaget säljer är inte utsatta för prispress. Prisutvecklingen är snarare i takt med inflationen.

l Konkurrensen från livsmedelskedjornas egna märkesvaror, som är ett sådant gissel för andra tillverkare som säljer till dagligvaruhandeln, är nästan obefintlig. Ica och Coop investerar hellre i egna märkesvaror som är stora volymsäljare.

l Bolaget har gjort sig av med flera olönsamma bolag, nu senast Australien Bodycare.

l Gamla ordningar ifrågasätts. Företaget har det senaste året bytt ut cheferna i sex av nio dotterbolag.

l Bolaget har fått kontraktstillverkningen av hälsoprodukter till Oriflame. Kosmetikaföretaget satsar på försäljning inom en helt ny nisch, hälsoprodukter.

l Internethandeln, som varit en usel affär i flera år, är på väg att vända. Ny affärsstrategi och nya chefer inom organisationen kan få fart på försäljningen.

l Bäst blir utväxlingen ändå antagligen om den sedan i somras mer gynnsamma utvecklingen i Norge, som står för 25 procent av bolagets försäljning, kan bibehållas.

– I Norge förlorade vi några stora kontrakt för två år sedan men nu har vi bantat organisationen och på befintlig bas ökar försäljningen. I Norge har vi haft en väldigt fin utveckling, konstaterar Peter Åsberg.

Någon risk för nya nedskrivningar ser inte Affärsvärlden. Fjolårets resultat beräknas landa kring 10-20 miljoner kronor samtidigt som försäljningen sjunker. För innevarande år betyder det en vinst kring 30 miljoner kronor.

Dyrt eller billigt? Affärsvärlden bedömer att aktien har nått botten. Med ett börsvärde på mindre än en femtedel av försäljningen är bolaget krisvärderat. Men krisen är redan över. Gör som vd Peter Åsberg har gjort det senaste halvåret. Köp pappret. Aktien är köpvärd upp till 8 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.