Nasdaq lägger locket på om börsbolagets ryska kopplingar

Efter Affärsvärldens avslöjande om att svenska börsbolaget Kopy Goldfields ägs av närstående till en ryss som är belagd med sanktioner, väljer Stockholmsbörsens VD Fredrik Ekström att ducka alla frågor om situationen.
Nasdaq lägger locket på om börsbolagets ryska kopplingar - FERDRIK EKSTRÖM
Fredrik Ekström, VD på Stockholmsbörsen. Foto: Malin Hoelstad/TT

Affärsvärlden har avslöjat att svenska börsbolaget Kopy Goldfields majoritetsägare har nära kopplingar till affärsmannen Musa Bazhaev, som finns med på EU:s lista över ryska medborgare belagda med sanktioner. Kopy Goldfields största ägare, det cypriotiska holdingbolaget HC Alliance Mining Group, kontrolleras nämligen av Musa Bazhaevs son, Timur Bazhaev, visar Afv:s genomgång av ryska arkiv.

Musa Bazhaev är person nummer 917 på EU:s sanktionslista och enligt Kommerskollegium omfattas generellt även ”närstående” av samma sanktioner. Ryske affärsmannen driver verksamhet i en sektor som förser regimen med substantiella intäkter och därtill sägs Bazhaev vara kopplad till en finansiell institution (VEF.RF) som aktivt stöder eller drar fördel av ryska beslutsfattare ansvariga för annekteringen av Krim och destabiliseringen av Ukraina.

Nasdaq ska granska listade

Kopy Goldfields är noterat på Nasdaq-listan First North. Bland de villkor som ställs i samband med listning finns att det ska genomgå en ”sanction screening”, men Nasdaq kan också göra en granskning när den finner det lämpligt. Granskningen avser såväl själva bolaget vars aktier ska handlas som ”andra relevanta parter”, enligt Nasdaqs regelverk, och sker genom att jämföra dessa med sanktionslistor från EU, FN med flera.

Musa Bazhaev under ett möte med Vladimir Putin.

Hur hanterar då Nasdaq Kopy Goldfields? Affärsvärlden har försökt nå VD Fredrik Ekström för en kommentar, men Stockholmsbörsens ytterst ansvarige vill inte ställa upp på en intervju.

Nasdaqs presschef Erik Gruvfors föreslår istället en intervju med delen av Nasdaq som sköter övervakningen, men utan möjlighet att få kommentarer om specifikt Kopy Goldfields.

“Vi följer de internationella sanktioner som kommit till följd av Rysslands invasionskrig av Ukraina noga och vad gäller eventuella åtgärder som vi vidtar så kan jag säga att vi genomför löpande sanktionskontroller men kommenterar inte hur vi hanterar enskilda emittenter”, skriver presschefen i ett mejl.

Därmed är det fortfarande oklart ifall Kopy Goldfields aktier fortsatt kommer att handlas på Firsth North eller om någon granskning inletts. Nasdaq kan inte heller svara på ifall det finns några garantier för att det inte finns liknande fall med kopplingar till andra ryska medborgare på sin handelsplats.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.