Nasdaq vill tillåta företag ta in kapital under direktnotering

Börsoperatören Nasdaq vill göra ändringar som tillåter bolag att ta in kapital under en direktnotering som alternativ till det vanliga introduktionssättet. Det framgår av inskickade dokument som väntas bli publicerade av finansinspektionen SEC på tisdagen, rapporterar Reuters.
Foto: Seth Wenig/TT
Enligt källor har Nasdaq jobbat på inlämningen i cirka ett års tid. Tidigare har rivalen NYSE (New York Stock Exchange) i juni lämnat in ett nästan liknade förslag om samma regeländringar.

Det vanliga sättet företag tar kliv in på börsen är med hjälp av investmentbanker, men detta är också kritiserat. Dels för att det innebär extra kostnader för företagen men också för att bankerna säljer aktierna till rabatterat pris till sina kunder som senare säljer dem med vinst när aktierna lyfter under handelsstarten. Genom en direktnotering är det marknaden själv som bestämmer priset från start.

I USA har det gjorts 109 noteringar hittills i år. Den genomsnittliga ökningen under första dagen har varit på 35,7 procent, enligt Reuters beräkningar.