Nattsvart i Allsvenskan

Att driva en svensk allsvensk fotbollsklubb är inte speciellt vinstgivande. Fotbollsåret 2010 ser ut att bli som höstmörkret, nattsvart. I alla fall ekonomiskt, nio av sexton klubbar räknar med förlust eller nollresultat för innevarande år skriver DI.

Staden Malmö firade förra veckan sitt fotbollsguld och fotbollsföreningen är säkert lika glada, men inne på ekonomiavdelningen får champagnen lite fadd smak. Årets mästare räknar nämligen med ett underskott på 5 miljoner kronor enligt en prognos lämnad till Di. Enligt samma prognos kommer det sammanlagda resultatet för alla allsvenska klubbar hamna på 15-20 miljoner kronor exkluderat förlusttyngda Djurgården.

En del av vardagen för svenska fotbollsklubbar är att sälja spelare för att få verksamheten att gå runt. Försäljning och uthyrning av spelare uppgick till 190 miljoner kronor under förra året och utan dessa försäljningar blev driftunderskottet 117,6 miljoner kronor enligt Di.

Det är inte enklare att driva fotbollsföreningar längre ner i seriesystemet. Igår begärde till exempel Örgryte Fotboll AB sig själva i företagsrekonstruktion. Klubben har skatteskulder på 3,5 miljon kronor.

Allsvenskan, Resultatprognos:

Klubb

Resultat, mkr 2010

Kalmar FF

-8

Malmö FF

-5

AIK

-4

Gefle IF

-3

Trelleborg FF

-2,5

IF Brommapojkarna

-0,25

Djurgården

Minus

Helsingborgs IF

0

IFK Göteborg

0

Gais

0,5

Mjällby AIF

0,5

BK Häcken

1,5

Örebro

2

IF Elfsborg

Plus

Halmstad BK

Ingen uppgift

Åtvidaberg FF

2

Källa: DI

Klubb Resultat, mkr 2010

Kalmar FF -8

Malmö FF -5

AIK -4

Gefle IF -3

Trelleborg FF -2,5

IF Brommapojkarna -0,25

Djurgården Minus

Helsingborgs IF 0

IFK Göteborg 0

Gais 0,5

Mjällby AIF 0,5

BK Häcken 1,5

Örebro 2

IF Elfsborg Plus

Halmstad BK ?

Åtvidaberg FF 2

Källa: DI

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour