Nattsvart syn bland Sveriges exportchefer

Exportchefindex föll ihop totalt i det andra kvartalet och ligger nu klart under 50-strecket som är skiljelinjen mellan att exportföretagen har en optimistisk syn på exporten och tvärt om.
Lena Sellgren, chefekonom, Business Sweden.
Lena Sellgren, chefekonom, Business Sweden. Foto: Business Sweden

Indexet backade med 19,1 enheter till 37,2 från 56,3 under första kvartalet.

Nuläge föll med 14,2 enheter till 36,2 (50,4), medan prognos minskade med 23,9 enheter till 38,2 (62,1).

Prognos, alltså när exportcheferna blickar mot framtiden, föll återigen efter att ha ökat i det fjärde kvartalet. Dessförinnan hade den försämrats fem kvartal i rad.

”Det är ingen tvekan om att den globala corona-recessionen sätter djupa spår hos de svenska exportföretagen. Nu gäller det att söka med ljus och lykta för att hitta de positiva signalerna. Om man får kontroll på coronakrisen och allt fler marknader kan öppna upp och lätta på restriktionerna kan vi sannolikt vänta oss en vändning i tredje kvartalet”, säger Lena Sellgren, chefekonom, Business Sweden, i en kommentar.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.