NCC lyfte på rapporten – men finska marknaden viker: ”Ordentligt lägre”

NCC ser ökad orderingång under andra kvartalet – men i Finland minskade den med 1 miljard kronor jämfört med föregående år. Dessutom råder osäkerhet om byggbolaget kommer nå målet om vinst per aktie på 16 kronor. "Vi kommer nå det målet när fastighetsmarknaden kommer tillbaka. Men när det sker så är det väldigt svårt att veta", säger VD Tomas Carlsson till Affärsvärlden.
NCC lyfte på rapporten – men finska marknaden viker: ”Ordentligt lägre” - Tomas Carlsson
VD Tomas Carlsson lyfter fram att efterfrågan av NCC:s tjänster är hög, men att man förlorat 1 miljard i orderingång i Finland jämfört med föregående år. Foto: Tobias Ohls

NCC kom med stärkande besked i sin kvartalsrapport under tisdagen med förbättrad nettoomsättning och rörelseresultat jämfört med samma period föregående år. Aktien har lyft över 10% på rapporten och VD Tomas Carlsson säger att de ser en positiv utveckling i nästan alla delar av verksamheten.

“Men det som är ännu viktigare tycker jag är orderingången. Och att vi upplever att det verkligen finns en efterfrågan på många delar av marknaden. Det är lätt att få för sig att byggmarknaden är bostäder och kommersiella kontor, men den är ju större. Det är där vi ser en ökning och det är grunden till att orderingången ökar”, säger Tomas Carlsson till Affärsvärlden.

Orderingången landade på 14,6 miljarder kronor under det andra kvartalet, jämfört med 12,7 miljarder kronor samma period förra året, och Tomas Carlsson poängterar att efterfrågan just nu ser ljusare ut för branschen än vad som ibland lyfts fram.

Finland: 1 miljard lägre i orderingång

I kvartalsrapportens VD-ord står att NCC ”har genomfört förändringar i Finland för att anpassa oss med rätt resurser geografiskt, en mer effektiv organisation och ny ledning”.

Enligt Tomas Carlsson har det inte gått enligt förväntningarna i grannlandet.

“I Finland har vi en något lägre orderingång. Det är väl kanske det landet som har den tuffaste marknaden och vi är noga med att se till att vi ska ha en tillräcklig lönsamhet och väljer rätt projekt när vi har en lägre orderingång”, säger Tomas Carlsson.

Hur pass lägre är den än förväntat? 

“Den är ganska ordentligt lägre, en miljard lägre än förra året. Men man ska inte dra för stora slutsatser när man jämför kvartal mot kvartal, några få projekt kan slå stort.”

Men det är inget som har haft effekt på totala resultatet?

”Nej, det har det inte. I vår bransch är det ofta många gånger bättre att avstå från ett projekt än att ta på sig ett dåligt.”

Kommer ni anpassa er på något sätt i Finland för att förbättra resultatet kommande kvartal och år?

“Det pågår anpassningar i Finland och vi anpassar successivt verksamheten efter hur marknaden utvecklas. Det innebär att vi drar ner på vissa ställen men vi ökar på andra ställen beroende på hur marknaden ser ut. Och det gör vi alltid.”

Osäkerhet kring finansiell målsättning

I NCC:s VD-ord håller man fast vid målsättningen om en vinst per aktie om 16 kronor. Samtidigt framhålls att det kan skjutas ett år fram i tiden beroende på hur fastighetsmarknaden utvecklas.

Vad krävs för att ni ska kunna nå målet?  

“Det krävs att vi får ett antal fastighetstransaktioner på en rimlig nivå.”

Tror du att ni kommer nå det målet?

“Det kan vara svårt att veta. Vi kommer nå det målet när fastighetsmarknaden kommer tillbaka. Men när det sker så är det väldigt svårt att veta.”

Fokus på samhällsbyggnader

Även om NCC som helhet gått bra det senaste kvartalet är det ett segment som inte gått lika bra, Property Development, som utvecklar och säljer kommersiella fastigheter. Där har ränteläget påverkat marknadsklimatet, menar Tomas Carlsson.

Vad tänker du om att Riksbanken antagligen höjer räntan ytterligare ett snäpp i september?

”De har flera saker att ta ställning till. Det kommer påverka marknaden. Det är lite negativt. Å andra sidan så är ju bekämpningen av inflation långsiktigt viktigt för en fungerande marknad”, säger Tomas Carlsson.

Så du hoppas inte att ränteläget stabiliseras?

”Jo, det hoppas jag verkligen. Jag hoppas att vi inte inom alldeles så lång tid börjar få se sjunkande räntor igen.”

För att parera det låsta läget på Property Development-sidan har NCC fokuserat på samhällsbyggnader.

“Vi har flera stora segment som handlar om offentligt byggande. Det är naturligtvis förvaltningsbyggnader och skolor. Men det är också sådant som sjukvård och sjukhus, fängelser och polishus. På infrastruktursidan är det infrastruktur av typen vattenrening, vattendistribution, energienering och energidistribution”, säger Tomas Carlsson.

Kriminalvården räknar med att det kommer krävas upp till 16 nya stora fängelser för att kunna fullgöra åtagandena i Tidöavtalet. Är det något ni kommer satsa mer på? 

“Ja det kommer vi göra. Vi håller på med tre fängelser nu.”

Är det bra lönsamhet i fängelser? 

“Vi kommenterar inte delar av portföljen, men generellt kan man säga att det inte är byggnadstypen som avgör. Det är mer hur vi har valt ut projekten och hur vi har tagit oss an projekten. Det är viktigt att vi är noggranna projekt för projekt, att vi förstår produkten, förstår kunden och affärsvillkoren”, säger Tomas Carlsson.

Asfaltsverksamheten har också förbättrats under kvartalet efter att flera åtgärder vidtagits för att stärka lönsamheten.

“Vi har bytt stora delar av organisationen och jobbat med att effektivisera utrustningen. Vi har jobbat med inköpskostnader men också med att öka priserna. Vi har haft ett ganska stort program som har börjat byta men vi jobbar med det fortfarande”, säger Tomas Carlsson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.