NCC:s stora revansch
I måndags sålde NCC sin sista stora förvaltningsfastighet, belägen i Kista, för 550 miljoner kronor och aktien handlades i 82 kronor. Därmed har bolaget gått från att vara utskällt och hatat till att bli en riktig vinnaraktie. Sedan årsskiftet har aktien, inräknat utdelningar, stigit med över 50 procent.
![]() |
VÄRLDENS BÄSTA ALF: NCCs vd har lyckats vända bolaget.
|
Tittar man ett år tillbaka är avkastningen hela 93 procent. De största vinnarna i kronor räknat är Antonia Ax:son Johnsons Nordstjernan och Lundbergs som kontrollerar 33 respektive 13 procent av aktierna. Bara i år har deras innehav ökat med 1 miljard respektive 400 miljoner kronor, inräknat utdelning.
Vad är det som hänt? Svaret är Alf Göransson.
– Vi har gått från att ett spretigt och finansiellt exponerat företag till ett mindre riskfyllt, säger Alf Göransson till Affärsvärlden.
När den hårdföre och fåordige skåningen tillträdde vd-posten i byggbolaget i slutet av 2001 var NCC ett skört bygge med stora skulder och en rörig byggverksamhet. En radikal turn around-plan, signerad ägarna och då framför allt styrelsens ordförande Tomas Billing, arbetades fram.
Alf Göransson började med att banta huvudkontoret från över 80 personer till 30 och sålde under sommaren 2002 ut ett stort fastighetspaket till Goldman Sachs.
Vägrade se vad som skedde
Marknaden vägrade dock, som så många gånger förr, att ta till sig vad som höll på att ske och på vägen drabbades NCC av flera bakslag, bland annat kartellskandalen och en rad nedskrivningar. Men Alf Göransson fortsatte att leverera och i dag tre år senare har NCC:
* Bantat nettoskulden från 14,5 miljarder kronor till att vid årsskiftet ligga kring 2-3 miljarder.
* Delat ut maskinrörelsen Altima som sedermera blev uppköpt av finska Ramirent.
* Sålt fastigheter för flera miljarder kronor, inräknat det omtalade Kista Science Tower.
* Avyttrat betongrörelserna i Sverige, Danmark, Finland och Baltikum.
* Fått upp marginalen rejält i den nordiska byggrörelsen.
Det senare har skett genom att bolaget numera hoppar av projekt där lönsamheten inte är acceptabel i kombination med kraftiga besparingar.
Förra veckans försäljning av den danska betongverksamheten och måndagens stora fastighetsförsäljning innebär att nästan alla bitar fallit på plats:
– Det känns bra. Vi gör vad vi sagt hela tiden och det är bra att vi minskat risken rejält i bolaget. Men vi är inte riktigt klara än. Nu ska de internationella projekten avvecklas, och det kan vara smärtsamt. Och de sista utlandsfastigheterna ska väck, säger Alf Göransson.
NCC är nu lite mera optimistiskt om konjunkturen än tidigare och tror på en bättre anläggningsmarknad.
Kontorsmarknaden spås dock vara fortsätt svår de närmaste åren. Däremot tror Göransson fortfarande på bostäder.
– Bostadsmarknaden är fortsatt stark och kommer att vara så även inräknat en mindre räntehöjning eftersom bostadsbristen är stor.
NCC:s nästa steg är nu att spara rejält genom att samordna inköp av byggmaterial.
– Det kommer att ta lång tid, det är betydligt svårare än vad man tror. Men här finns på sikt mycket, mycket pengar att spara, säger Alf Göransson.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.