Nedåt för svensk industri

Det pekar nedåt för svensk industri. På årsbasis sjönk industriorderingången 9,3 procent under vårens första månad mars. I februari var nedgången 4,7 procent. Orderingången minskade med 1 procent mätt som månadstakt.
Nedåt för svensk industri -
Foto: Fredrik Sandberg/TT

I det första kvartalet var den totala orderingången 8,2 procent lägre än motsvarande period i fjol. Hemmamarknaden minskade med 1,7 procent och exportmarknaden minskade med 12,2 procent.

Produktionen backade med 0,1 procent. Det kan jämföras med en uppgång om 4,9 procent månaden före. I månadstakt var produktionen ned med 1,1 procent. Justeras data för kalendereffekter var produktionen upp med 0,6 procent.

Övrig maskinindustri var den industribransch som hade det största positiva bidraget till näringslivets utveckling. Branschen ökade med 15,6 procent i fasta priser och stod för ett bidrag på 0,4 procentenheter. Massa- och pappersindustrin var den industribransch som hade det största negativa bidraget. Branschen minskade med 11,4 procent i fasta priser och stod för ett bidrag på -0,2 procentenheter.

Produktionen inom tjänstesektorn ökade med 0,7 procent i mars 2023 jämfört med motsvarande period i fjol, i kalenderkorrigerade tal. Byggsektorn, som varit omskriven, ökade sin produktion med 1,2 procent mätt som årstakt under mars.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets