Nedåt på USA-börserna

USA-börserna handlades oregelbundet under fredagen men avslutade dagen i negativt territorium nära lägsta nivåerna för dagen, bland annat efter en jobbrapport som inte riktigt nådde upp till förväntningarna.

Förutom jobbsiffran hänvisade analytiker till vinsthemtagningar inför rapportperioden och en stark inledning på året.

Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex ned 0,5 procent till 28.823. Det bredare S&P 500 var ned 0,3 procent till 3.265 och Nasdaqs kompositindex backade 0,3 procent till 9.178.

Jobbrapporten för december visade att antalet sysselsatta i USA ökade med 145.000 personer i december och att arbetslösheten var 3,5 procent. Väntat var en ökning med 160.000 och en arbetslöshet på just 3,5 procent.

”Vi har haft en extremt stark start på året med ett antal teknikaktier i ledning och en jobbrapport som inte riktigt nådde förväntningarna”, sade Michael James vid Wedbush Securities till Reuters.

Det har enligt James gett investerare en anledning att plocka hem lite vinster.

Flygplanstillverkaren Boeing backade 1,9 procent på fredagen efter att ha publicerat flera interna meddelanden som visade att anställda varit kritiska till utvecklingen av flygplansmodellen 737 Max.

Nöjesparksoperatören Six Flags rasade närmare 18 procent på fredagen efter att ha levererat en varning för fjärde kvartalets intäkter. Bolagets parker i Kina har stött på problem och utvecklas inte som väntat.

Dermira, som är verksamt inom medicinsk dermatologi, var upp 4,5 procent efter att läkemedelsjätten Eli Lilly lagt ett kontantbud värt 1,1 miljarder dollar.

Flera analyshus har varnat för att hajpen i cannabisaktier är över och att det nu väntas år av konsolidering innan börskurserna kan börja ta fart igen. På fredagen backade det USA-noterade cannabisbolaget Aurora med 11,3 procent. Det såg något bättre ut för sektorkollegorna Canopy Growth och Tilray som var ned 1,3 respektive 1,8 procent.

Räntan på den amerikanska tioåringen var ned 3 punkter till 1,82 procent.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.