Nedåtrekyl väntas på Wall Street

USA-börserna väntas gå ned i fredagens öppningshandel i en rekyl efter torsdagens oljedrivna kursuppgång. En svagare amerikansk jobbrapport än befarat för mars överskuggade ett fortsatt oljeprisrally.

Terminshandeln var volatil under fredagen, men noteringarna var på minus nästan hela tiden. Vid 15-tiden hade terminen för Dow Jones industriindex sjunkit 0,6 procent, S&P 500-terminen var samtidigt ned 0,3 procent och Nasdaq-terminen hade backat 0,4 procent.

Jobbrapporten som kom före börsöppningen visade att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA minskat med 701.000 personer i mars och att arbetslösheten uppgick till 4,4 procent. Analytiker hade räknade med att sysselsättningen skulle ha sjunkit med 100.000 personer jämfört med månaden före, och att arbetslösheten skulle uppgå till 3,8 procent, enligt Trading Economics konsensusprognos bland analytiker.

Samtidigt hade WTI-terminen stigit 9,6 procent och Brentoljan gått upp 14,5 procent på fredagseftermiddagen. Uppgifter om att ryska oljeproducenter nu är redo för att begränsa produktionen för att stoppa nedgången i oljepriserna gav stöd. Tidigare rapporter gjorde gällande att Vladimir Putin suttit i möte med oljebolagen inför ett extrainkallat möte i Opec+ på måndagen.

På torsdagen steg USA-börserna 1,7-2,3 procent med stöd av att oljepriset rusat efter en tweet från USA:s president Donald Trump där han skrev om förväntade produktionssänkningar.

Fortsatt fokus ligger på utvecklingen för coronaviruset, som nu har smittat över 1 miljoner globalt varav närmare 250.000 i USA.

I Europa var DAX i Frankfurt ned 0,1 procent, Londonbörsens FTSE 100 sjönk 0,7 procent och CAC 40 i Paris backade 1,0 procent. En rad inköpschefsrapporter, som visade nedgångar trots att de inte fångat hela läget, bidrog till ett surt marknadssentiment.

I fredagens förhandel stack Tesla ut med en kursuppgång på drygt 14 procent till 520 dollar. Elbilstillverkaren producerade nästan 103.000 fordon och levererade cirka 88.400 fordon under det första kvartalet.

“Det är vårt bästa första kvartal någonsin”, skrev bolaget i ett pressmeddelande på torsdagskvällen.

Apple har meddelat att teknikjätten kommer att hålla sina amerikanska butiker stängda till i början av maj. Apple gick ned 0,8 procent.

Oljebolagen fick stöd av prisrallyt. Exxon Mobil steg 2,8 procent, Chevron stärks 3,1 procent och Occidental Petroleum klättrade 7,9 procent.

Banksektorn är däremot under press. JP Morgan backade 1,2 procent och Wells Fargo handlades ned cirka 1 procent.

På statistikfronten väntas också amerikansk ISM tjänste-PMI för mars klockan 16.00 svensk tid.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här