Nedgång väntas på Wall Street

Terminerna i USA pekade mot en öppning lätt nedåt för börserna på veckans första handelsdag.

Omkring klockan 14 svensk tid uppgav dock USA:s finansminister Steven Mnuchin för CNBC att Kina och USA har en “fundamental överenskommelse” gällande handelsfrågor.

Måndagen är en helgdag i USA, då landet firar Columbus day, men det är endast räntemarknaden som håller stängt medan New York-börserna är öppna. Torontobörsen är däremot stängd på grund av Thanksgiving.

Klockan 14.45 hade terminerna för Dow Jones industriindex, S&P 500 och Nasdaq 100 samtliga sjunkit med 0,3 procent.

Bland enskilda aktier handlades sportmärket Nike något högre inför öppning, sedan aktien höjts till neutral från underperform av Bank of America Merill Lynch.

Conoco Phillips såg däremot ut att inleda nedåt. Bolaget har sålt verksamhet i norra Australien till sin australiensiska partner Santos.

Även private equity-bolaget Blackstone var lägre före öppningen. Bolaget har enligt Wall Street Journal fört samtal om att köpa andelar i finansföretaget Citadel, dels i dess hedgefondverksamhet och dels i aktiehandelsdelen.

Facebook har stött på ordentligt motstånd vad gäller företagets planer på att lansera kryptovalutan Libra – vid det här laget har ett stort antal aktörer på betalningsområdet dragit sig ur eventuella samarbetsplaner. Visa, Mastercard, Paypal, Ebay och Stripe är några av de företag som tackat nej till samarbete. Aktien var marginellt lägre i förhandeln.

Gymkedjan Planet Fitness har fått en höjd rekommendation av Imperial Capital, till outperform, med motiveringen att företaget är “bäst i sin klass” bland de amerikanska gymkedjorna. Aktien var upp omkring 2 procent inför öppning.

I fredags var det uppåt på USA-börserna och de ledande börsindexen stängde drygt 1 procent högre, efter att USA rapporterades ha nått vad landets president Donald Trump kallade ett “betydande fas 1-avtal” med Kina.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.