Nedgången på börsen fortsätter

Stockholmsbörsen öppnade nedåt på fredagen och har sedan dess fortsatt allt brantare nedåt.

Utvecklingen är i linje med de större börserna i Europa. Marknaden fortsätter i dag att smälta gårdagens besked från Federal Reserve.

SIX Generalindex är klockan 14.30
ned med 2,0 procent till 466 och OMXS30-index sjunker 2,3 procent till 1.453. Omsättningen är 9,1 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 13,0 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Fed behöll räntan oförändrad och
kom enligt bedömare med duvaktiga framtidssignaler. Bland annat oroades Federal Reserve för globala konjunkturen. Efter stora rörelser stängde New York-börserna lägre på beskedet.

Inför gårdagens besked från
Federal Reserve var marknaden splittrad huruvida räntan skulle höjas eller lämnas oförändrad. Men de flesta verkar ha räknat med antingen en höjning med duvaktig ton eller oförändrad ränta med hökaktig ton. Att Fed höll räntan stilla men också gav duvaktiga signaler verkar nu skapa osäkerhet.

”Uttalandet ser inte exakt ut
som inledningen till en räntehöjning på väldigt kort sikt. Efter att ha lyssnat på Yellen är vår nya prognos en höjning i december”, kommenterade SEB:s analytiker i ett morgonbrev.

”Feds oro för global tillväxt
kan även ge negativa avtryck på riskaptiten (Feds agerande kan intensifiera marknadens fokus på kinesisk tillväxt under hösten), signalen i går var inte bara att inflationen fortsätter vara (besvärande) låg men att tillväxtutsikterna försämrats globalt”, skriver SEB vidare.

Fredagens sista livlina, att de
amerikanska investerarna skulle tänka om, försvann direkt när handeln i USA-terminer tog ordentlig fart – fortsatta nedgångar ligger i korten.

På Stockholmsbörsen utvecklas
verkstadssektorn svagast. SKF backar 3,6 procent, Atlas Copco är ned 3,5 procent och Volvo tappar 3,7 procent. Dollarn har försvagats efter den uteblivna höjningen från Fed.

Gruvbolaget Boliden sjunker med
3,3 procent. Exane BNP Paribas har höjt rekommendationen till outperform från neutral. Men faktorer som konjunkturoro, svagare dollar och lägre metallpriser väger än så länge i dag tyngre.

Fingerprint Cards är återigen dagens
mest omsatta aktie. Efter volatil handel skrivs nu kursen 1,7 procent lägre efter att Ekobrottsmyndigheten meddelat att åtal väcks mot den före detta vd:n och storägaren Johan Carlström.

Mot strömmen går hälsovård.
AstraZeneca ökar 0,6 procent som enda plusbolag på OMXS30, medan Orexo stiger 27 procent.

Orexo stärks av beskedet i går
från det amerikanska hälsodepartementet Health and Human Services Secretary
Sylvia M. Burwell som uppgett att de ämnar vidta åtgärder för att öka tillgången till behandling av opiatberoende i USA. Orexo marknadsför Zubsolv för behandling av opiatberoende.

Fredagen har bjudit på ett bud i
fastighetssektorn där Corem lagt ett bud på Tribona med betalning till lika delar kontanter och nyemitterade aktier i Corem. Budet motsvarar 42 kronor per aktie, vilket ger en budpremie på 9,7 procent.

Uppgifterna om att det funnits
konkret köpintresse för bolaget bekräftades i förra veckan av Tribonas styrelse, och det flesta hade räknat med att det var storägaren Corem som låg bakom detta.

Tribonas aktie stiger 5,0 procent
medan Corem backar 1,4 procent.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

466    

-2,0    

+2,2

OMX Stockholm 30            

1453    

-2,3     

-0,8

SIX Return index             

872    

-2,0    

+5,5

SIX Sverige cykliskt 15      

396    

-2,4    

-0,7

SIX Sverige defensivt 15     

494    

-0,8    

+9,9

SIX Volatilitetsindex       

25,9    

+7,5   

+65,9

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.