Nedskruvade prognoser för euroområdet

EU-kommissionen reviderade på torsdagen ned sin prognos för tillväxten i euroområdet till 1,1 procent i år och 1,2 procent nästa år.

Det är nedrevideringar med en tiondels procent för i år och två tiondelar för nästa år jämfört med kommissionens prognos den 10 juli.

Det skrev kommissionen i sin ekonomiska höstprognos.

“Hittills har den europeiska ekonomin visat sig motståndskraftig mot en mindre gynnsam omvärld. Men vi kan möta oroliga vatten framöver”, sade kommissionens vice ordförande för EMU Valdis Dombrovskis i ett uttalande.

Han nämnde oroskällor som handelskonflikter, stigande geopolitiska spänningar, ihållande svaghet i tillverkningsindustrin och brexit.

“Jag uppmanar alla EU-länder med hög statsskulder att driva en försiktig finanspolitik och sätta skuldnivån på en nedåtgående bana. Å andra sidan bör EU-länder med finanspolitiskt utrymme använda det nu”, fortsatte han.

På grund av osäkerheten i omvärlden får EU:s ekonomi förlita sig allt mer på inhemska drivkrafter. Förutom finanspolitisk stimulans utgörs drivkrafterna av låga räntor och en överraskande stark arbetsmarknad.

Sysselsättningen är rekordhög och arbetslösheten den lägsta sedan början på detta sekel.

Riskerna för prognosen överväger klart på nedåtsidan. De utgörs av spänningar inom handel och geopolitik, svagare tillväxt i Kina, en oordnad brexit och att svagheten i industrin kan spilla över till andra sektorer.

Å andra sidan kan dessa faktorer också utvecklas bättre än väntat och ge högre tillväxt än väntat.

För hela EU (de 27 kvarvarande när Storbritannien har lämnat) spådde kommissionen en tillväxt på 1,4 procent för alla tre åren. Det var en oförändrad prognos för i år men en nedrevidering med två tiondelar för 2020. (I juli gjordes ingen prognos för 2021.)

Bland enskilda EU-länder skedde några betydande revideringar sedan juliprognosen.

Tysklands tillväxt reviderades ned en tiondel i år till 0,4 procent och fyra tiondelar nästa år til 1,0 procent. 2021 fortsätter tysk tillväxt på 1,0 procent.

Spaniens tillväxt reviderades ned fyra tiondelar både i år, till 1,9 procent, och nästa år till 1,5 procent.

Italiens tillväxt spåddes oförändrad i år på svaga 0,1 procent, men reviderades ned för nästa år med tre tiondelar till 0,4 procent.

Frankrikes tillväxt förväntas öka med 1,3 procent i år (inte reviderat) och även 1,3 procent nästa år, som är en tiondel lägre än i juli.

För Storbritannien gjorde kommissionen åter bara tekniska antaganden om att status quo kommer att råda i handelsrelationerna med de 27 kvarvarande EU-länderna efter utträdet. Detta skiljer sig avsevärt mot vad ett avtalslöst utträde skulle innebära.

Kommissionen underströk att detta antagande inte ska ses som en spådom om utfallet av framtida förhandlingar om relationen med EU.

Storbritanniens tillväxt beräknades till 1,3 procent i år och 1,4 procent både 2020 och 2021.

De tre länderna med högst tillväxt nästa år väntas bli Malta med 4,2 procent, Rumänien med 3,6 procent och Irland med 3,5 procent.

EU-kommissionen reviderade på torsdagen ned sin prognos för inflationen i euroområdet en tiondels procent till 1,2 procent för både i år och nästa år.

Anledningen var huvudsakligen lägre energipriser och att företag absorberar löneökningar i stället för att höja sina priser.

För 2021 presenterade kommissionen för första gången en prognos, som spådde en inflation på 1,3 procent.

Det skrev kommissionen i sin höstprognos.

Den tidigare prognosen kom den 10 juli.

Inflationsprognosen betyder att ECB inte heller 2020 och 2021 skulle nå sitt mål, att hålla inflationen i euroområdet “under men nära 2 procent på medellång sikt”.

Inflationstrycket fortsätter att vara dämpat de kommande två åren, skrev kommissionen.

Med utgångspunkt från marknadens förväntningar väntas priset på brentolja i genomsnitt ligga på 63:30 dollar per fat i snitt 2019, 57:40 dollar 2020 och 56:10 dollar 2021.

Euron väntas i genomsnitt ligga på 1:12 dollar i år och 1:11 båda åren 2020 och 2021. Euron väntas ligga på 121:81 yen 2019 och 119:52 yen både 2020 och 2021.

För hela EU, inklusive Storbritannien, behöll kommissionen sin inflationsprognos för i år på 1,5 procent och sänkte den en tiondel till 1,6 procent nästa år.

Prognosen för 2021 är 1,7 procent.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här