Negativ avkastning för AP-fonderna

De så kallade AP-fonderna, som förvaltar tillgångar i inkomstpensionssystemet, hade negativ avkastning i fjol, visar regeringens utvärdering av förvaltningen.

Det samlade resultatet för Första, Andra, Tredje och Fjärde samt Sjätte AP-fonden blev minus två miljarder kronor, vilket motsvarar en negativ avkastning på minus 0,2 procent, skriver Regeringskansliet i ett pressmeddelande.

Enligt utvärderingen, som har överlämnats till riksdagen, var dock de så kallade buffertfondernas avkastning bättre än snittet som presterades av ett urval av utländska pensionsfonder med liknande uppdrag och storlek, som enligt utvärderingen landade på minus 1,1 procent i avkastning.

Vid utgången av 2018 uppgick de så kallade buffertfondernas kapital till 1|383 miljarder kronor, en minskning med 29 miljarder på ett år. Nettoutflödet från fonderna till inkomstpensionssystemet, efter administrativa kostnader, låg på 28 miljarder.

Sjunde AP-fonden, förvalsalternativet i premiepensionssystemet, hade samtidigt en avkastning på minus 2,75 procent. Det kan jämföras med avkastningen på minus 2,93 procent i snitt för privata fonder i systemet.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här