Negativ börsöppning väntas

Stockholmsbörsen väntas inleda veckan med nedgångar, i linje med de ledande börserna i Europa. Börserna i Asien handlas i negativt territorium medan Tokyo håller helgstängt.

Måndagen går i politikens tecken. På hemmaplan presenterar regeringen höstbudgeten med en efterföljande presskonferens. I budgetpropositionen för 2016 som lämnas till riksdagen under måndagen föreslår regeringen investeringar i jobb, skola och klimat.

Igår höll Grekland omval till parlamentet vilket resulterade i att det grekiska vänsterpartiet Syriza blev största parti, men utan att få egen majoritet. Syriza avser försöka upprepa den regeringskoalition som de hade med partiet Oberoende greker, vilka även har bekräftat att de vill förnya sitt samarbete med Syriza.

Inför börsöppningen har NCC meddelat att bolaget stöper om organisationen och nu ska undersöka möjligheten att särnotera bostadsutvecklingen. Sju affärsområden ska bli fem i den nya organisationen.

I samband med att tyska SKF-konkurrenten Schaeffler meddelat om noteringsplaner i Frankfurt lämnades även en nedrevidering av försäljningsprognosen för 2015. Mot bakgrund av en svagare än väntat marknadsutveckling under sommarmånaderna, särskilt inom Automotive-affären i Kina, räknar bolaget nu med att intäkterna för 2015 stiger med cirka 4-5 procent i fasta valutakurser. Tidigare prognos var +5-7 procent.

Nordic Mines har nått en överenskommelse med sina långivare och ska nu göra en eller flera nyemissioner för att återköpa skulder. Emissionerna tillför bolaget minst omkring 80 miljoner kronor och vid ett fulltecknande 110 miljoner.

East Capital och East Capital Explorer meddelar att East Capital, i egenskap av East Capital Explorers förvaltare, har tagit initiativet till en översyn av upplägget mellan de båda bolagen, vilket är reglerat i investeringsavtalet. Resultatet kommer att presenteras senast vid utgången av 2015.

Bravida har meddelat planer på att börsnoteras under fjärde kvartalet i år.

Från fredagens insynslista från Finansinspektionen framgår att Micro Systemations vd Joel Bollö den 15 september sålde 50.000 aktier i bolaget. Hans innehav uppgår därefter till 114.222 B-aktier.

Bland dagens rekommendationer har Deutsche Bank höjt rekommendationen för Nokia till köp, från tidigare behåll. Riktkursen höjs till 7,50 euro, från tidigare 6,2 euro.

Börsveckan rekommenderar köp av Scandi Standars, Teliasonera och Vitrolife.

Affärsvärldens modellportfölj lyfter ut Teliasonera och tar istället in Doro. Tidningen menar att Doro förr eller senare borde få en högre multipel som bättre speglar bolagets framgångar. Teliasonera lyfts ut då Affärsvärlden tror att ett planerat uttåg ur Eurasia kan dra ut på tiden och att priset i slutändan blir en besvikelse.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.