Nej till amorteringskrav kan leda till sänkt ränteavdrag

Under gårdagen sade kammarrätten i Jönköping återigen nej till den nya lagen om amorteringskrav, efter att i april ha gjort likadant. Amorteringskravet i sin nuvarande form var tänkt att träda i kraft vid mitten av nästa år.

Maria Landeborn, sparekonom på Skandia, ser att risken nu är att kravet försenas en gång till – kanske ända till 2017. Detta kan enligt henne leda till en ökad chans för nedtrappade ränteavdrag.

”Om kravet dröjer ytterligare 1-2 år är det möjligt att politikerna blir så illa tvungna att överväga andra sätt att påverka marknaden som de ännu inte velat diskutera”, resonerar Landeborn.

”På lång sikt riskerar ett framflyttat amorteringskrav att göra att bopriserna kan stiga något mer än de annars skulle ha gjort. Men amorteringskravet är inte avgörande för prisutvecklingen. Många banker tillämpar redan egna amorteringskrav som liknar det regeringen vill införa”, skriver Landeborn.

”Dessutom är den största enskilda orsaken till att bostadspriserna har dubblats på tio år snarare Riksbankens räntesänkningar, som lett till att många bolånetagare nu har en räntekostnad på ynka 1 procent efter ränteavdrag”, fortsätter hon.

Det dessutom ännu inte helt säkert att amorteringskrav nummer två går i graven, enligt sparekonomen, som noterar att finansmarknadsminister Per Bolund i en kommentar har sagt att regeringen anser sig ha laglig grund för kravet.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.