New York: Svängigt efter Yellens tal

Wall Street rörde sig svängigt på fredagen efter amerikanska centralbankschefen Janet Yellens tal i Jackson Hole, där hon sa att skälen för en räntehöjning har stärkts. Det kom också hökaktiga signaler från vice centralbankschefen Stanley Fischer. Räntorna tickade uppåt och dollarn stärktes.

Sannolikheten för en räntehöjning i september steg till 30 procent från 21 procent. Detta enligt CME Group. Sannolikheten för att räntan ska ha höjts efter decembermötet steg samtidigt till 60 från 52 procent.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average var vid stängningen ned med 0,3 procent till 18.395. Det bredare indexet S&P 500 sjönk med 0,2 procent till 2.169 medan tekniktunga Nasdaq Composite steg med 0,1 procent till 5.219.

Veckans facit för det tre indexen blev därmed -0,8 procent, -0,7 procent respektive -0,4 procent

Räntan på den tioåriga obligationen steg med 6 punkter till 1,64 procent samtidigt som trettioårsräntan ökade 4 punkter till 2,30 procent.

WTI-oljan slutade dagen på ungefär oförändrad nivåer.

Federal Reserves ordförande Janet Yellen tycker att skälen för en räntehöjning har stärkts under senaste månaderna, detta i ljuset av en fortsatt robust utveckling på arbetsmarknaden och utsikterna för den ekonomiska aktiviteten och inflationen.

Samtidigt betonade hon att direktionens beslut alltid vilar på huruvida inkommande data fortsätter att bekräfta prognoser eller inte.

Det kom även hökaktiga tongångar från andra Federal Reserve-chefer i dag. Stanley Fischer, vice chef i centralbanken, uppgav i en intervju med CNBC att en räntehöjning kommer närmare och att den kan komma i nästa månad.

Dollarn var volatil. Vid börsens stängning hade dollarn dock stärkts till 1,1200 mot euron, att jämföra med 1,1300 vid fyratiden då Yellen höll sitt tal.

Federal Reserve håller nästa penningpolitiska möte den 20-21 september. Därefter hålls ytterligare två möten i år.

Reviderad amerikanska BNP-statistik visade en tillväxt på 1,1 procent årstakt (uppräknad kvartalstakt) under det andra kvartalet 2016. Analytiker hade räknat med en BNP-tillväxt på just reviderade +1,1 procent, jämfört med det tidigare utfallet på +1,2 procent

Bland amerikanska bolag meddelade Amgen att de fått avslag från den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, gällande en läkemedelskandidat för hormonobalanser vilket är vanligt för personer som genomgår dialysbehandlingar. Aktien steg dock 1,0 procent.

Tesla Motors har fått godkännande av amerikanska konkurrensmyndigheter gällande förvärvet av SolarCity som annonserades tidigare i somras. Tesla sjönk 0,4 procent.

Ulta Salon Cosmetics & Fragrance presenterade sent på torsdagskvällen siffror för det andra kvartalet vilka visade på en minskad vinst ställt mot fjolåret. Aktien tappade 6,2 procent.

Även Gamestop presenterade en minskad vinst för det andra kvartalet efter gårdagens börsstängning. Försäljningstillväxten i jämförbara butiker minskade samtidigt med 1,5 procent till 4,5 procent. Aktien rasade 10,7 procent.

Nike var ned 0,4 procent, tyngd av sänkt rekommendation från B. Riley & Co till neutral från köp.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG