Niclas Nelson vann Årets Deal 2017

Niclas Nelsson var den trygga bolagsjurist som tog Gränges igenom storförvärvet av amerikanska Noranda. Bedriften gör att han vinner Årets Deal 2017.

Årets Deal var en omfattande transaktion som skedde genom ett chapter 11-förfarande. Gränges förvärvade amerikanska Noranda – och dubblade Grängeskoncernens omsättning. I en sådan deal krävs en trygg och orubblig person att luta sig emot. Personen fanns i Gränges, bolagsjuristen Niclas Nelson – som därmed vinner i den nya kategorin Årets Deal 2017.

– Det var lite snårigt eftersom det handlade om ett Chapter 11-förfarande. Vi satt en hel natt mellan den 7 och 8 juli i New York och budade mot varandra. Jag tror det gick 18 rundor innan vi var klara. Och när vi kom ut från den budgivningen i den varma julinatten i New York… det var nästan ett pris i sig.

– Jag vill tacka min mamma och pappa. Och min morfar som var domare i Malmö tingsrätt. Det var han som inspirerade mig till att börja läsa juridik.

Här är juryns motivering:

”I varje organisation krävs det någon trygg och orubblig, en stabil klippa som finns där som man kan luta sig mot för att få stöd, som är djupt förankrad i juridiken men som sträcker sig längre än så. Nämligen bolagsjuristen.
Årets Deal var en stor och omfattande transaktion som var extra snårig då det skedde genom ett Chapter 11-förfarande. Årets Deal är Gränges förvärv av aluminiumvalsningsverksamheten från amerikanska Noranda, en transaktion som i ett slag dubblade Grängeskoncernens omsättning. En lång process med många parter, men bolagsjuristens Niclas Nelsons mångåriga erfarenhet av transaktioner och av amerikansk rätt var faktorer som möjliggjorde en framgångsrik transaktion. Sedan transaktionen presenterades har Gränges aktiekurs ökat med över 50 procent – ett kvitto på en lyckad transaktion.”

Det här är Årets Deal

Pristagaren ska vara en person som är verksam som bolagsjurist och som under föregående år aktivt har medverkat vid en transaktion som stuckit ut ur mängden och varit särskilt viktig för företaget, utmanande och/eller värdeskapande. Det kan vara en företagsöverlåtelse, en börsintroduktion, en omstrukturering eller annan typ av affär.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets