Nio trender i IT-rapporterna

IT-rapporterna i den här omgången är ingen munter läsning. Få bolag har lyckats bromsa sig till lönsamhet. Majoriteten går med förlust, precis som i fjol. Bäst klarar sig programvaruföretagen och telekomkonsulterna.

1. Majoriteten av bolagen går fortfarande med förlust Efter det svåra fjolåret sade många IT-företag att valt bort tillväxttakten för att satsa mer på lönsamhet. Det är ingenting som märks i skörden av IT-rapporter. I den kärva marknaden för IT-investeringar har 18 av de 27 IT-bolagen som hittills rapporterat gått med förlust. Det är lika många som i fjol.

2.Förlustbolag i fjol är förlustbolag i år Av företagen som gick med förlust i fjol har bara ett förmått vända utvecklingen till plusresultat. Proact IT, den nischade IT-konsulten inom datalagring, är det som har lyckats vända röda siffror till svarta.

3.Lönsamheten består Företag med en historia av lönsamhet har haft större kraft att stå emot den svaga marknaden. Bolagen som visade vinst förra året och i år tvingas redovisa en förlust är lätträknade. Det är nämligen bara hårdvarutillverkaren Micronic Laser Systems och IT-konsulten Softronic. De två tidigare lönsamma IT-konsulterna Cyber Com och Prevas visar sjunkande resultat men är fortfarande på plus.

4.Expansion består Trots den svaga marknaden visar rapporterna att ledningarna har tryckt på med expansion alternativt inte förmått bromsa den tidigare snabba tillväxttakten. Totalt har bolagens omsättning stigit med 14 procent jämfört med de första nio månaderna i fjol. Den snabbaste tillväxten står programvaruföretaget Orc Software för. Bolaget överraskade med en mycket stark rapport och har ökat omsättningen med 66 procent för sina handlarapplikationer.

5.Programvarubolagen imponerar I toppen på vinstökningslistan finns tre programvarubolag, Frango koncernredovisningssystem, just Orc Sofware och säkerhetsföretaget Nexus. Andra bolag som klarat att öka vinsten är telekomkonsulterna Teleca och Hiq samt den lilla industrikonsulten Novotek.

6.Internetkonsulterna i skamvrån Om det inte vore för de förlusttyngda internetkonsulterna skulle IT-bolagens samlade förluster på 2,7 miljarder kronor stanna vid 1,5 miljarder kronor. De tillhör också de få bolag som inte lyckats öka sina intäkter. Cell Networks försäljning föll med 7 procent och Icon med 18 procent. Lilla Mogul.com går minst dåligt och lyckades till skillnad från de två andra minska förlusten. Ändå förlorade företaget 23 öre på varje omsättningskrona.

7.Kärvt för hårdvara Hårdvarubolagen har det kärvt. Micronic Laser Systems hörde till dem som backade från vinst till förlust. Förlusten blev 99 Mkr jämfört med en vinst på 10 Mkr i fjol. Försäljningsökningen på 9 procent var också betydligt lägre än vad aktiemarknaden vant sig vid. Även bildskärmsföretaget Multiq har svårt och förlusten ökade till 37 Mkr.

8.Blandat för affärssystem Intentia och IBS går åt olika håll. Intentia presenterade en betydligt mindre förlust än i fjol och överraskade marknaden positivt. IBS, den tidigare stabilare av de två, har det däremot motigt och tvingades redovisa en förlust på 110 Mkr. Samma period i fjol var förlusten 44 Mkr.

9.Telekomkonsulterna håller än De större telekomkonsulternas aktiekurser har pressats av Ericssons neddragningar och den djupfrysta telekommarknaden. Ändå håller de sina fanor högre än de flesta. Hiq och Teleca visar upp både goda försäljningsökningar och vinstmarginaler för de första nio månaderna. Sämre går det för lilla Kipling där förlusten på 44 Mkr nästan vara lika stor som bolagets omsättning på 51 Mkr.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.