Nobelt varumärke är inte till salu

Nobelstiftelsens bevakning av ett av världens mest prestigefyllda varumärken har hårdnat. Fler pris som Riksbankens ekonomipris "till Alfred Nobels minne" är inte aktuella. Samtidigt utvecklas stiftelsens egen marknadsföring av Nobelnamnet starkt.

Nu i oktober när årets Nobelpristagare presenteras står Stockholm i centrum för den vetenskapliga världens uppmärksamhet. Än mer glansfyllt blir det när Nobelpriserna delas ut i början av december. Att Nobelpriset har oerhörd prestige är en självklarhet.

Men att varumärket också måste vårdas har Nobelstiftelsen upptäckt rätt nyligen. Nobelnamnet används kommersiellt av tandteknikbolaget Nobel Biocare, av sprängämnesföretaget Dyno Nobel och av den holländska kemikoncernen Akzo Nobel. Det varken kan eller vill stiftelsen göra något åt eftersom bolagen har sitt ursprung i den industrikoncern som Alfred Nobel startade i slutet av 1800-talet. 1968 fick dock Riksbanken lov att instifta ett nytt “Nobelpris” (Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne). Några fler pris är inte aktuella – det skulle kunna urvattna varumärket.

I dag försöker företag runt om i världen stjäla renommé från Nobelpriset.

– Det händer alltför ofta, och i stigande grad. Därför har vi skärpt vår hållning när det gäller varumärket. Man kan säga att vi har surrat lasten hårdare, säger Michael Sohlman, vd för Nobelstiftelsen.

Att hålla dem som vill snylta på Nobelnamnet borta är en viktig uppgift. Samtidigt måste priset “leva”. Här ligger en annan uppgift, som handlar om att kommunicera ut Nobelpriset och Nobelpristagarna.

Pengarna till detta kan inte enligt testamentet tas från Alfred Nobels donation, utan måste införskaffas utifrån. Samtidigt får själva priset, och prisceremonin, absolut inte sponsras av externa parter. Det är däremot tänkbart när det gäller vissa kringarrangemang. Avvägningen är inte enkel.

– Det är lite grann som att försöka kommunicera värdet av en tavla genom att sälja ramen, men inte själva målningen, säger Camilla Hyltén-Cavallius, vd för dotterbolaget Nobel Media.

Stiftelsens varumärkesstrategi har två inriktningar. En är defensiv, och här gäller det att hindra främmande företag från att använda Nobelnamnet. Stiftelsen har de senaste åren lagt ner stora ansträngningar på att registrera varumärken, domäner och logotyper runt om i världen. Och genom abonnemang på omvärldsbevakningstjänster håller sig personalen i Nobelhögkvarteret på Sturegatan i Stockholm informerad om när någon ansöker om att använda Nobel som binamn. I sådana fall hör stiftelsen av sig.

– Vi har knappast möjlighet att driva processer runt om i världen. Men vi skriver ett brev. Det brukar räcka, säger Mic-hael Sohlman.

Den andra inriktningen är offensiv och går ut på att utnyttja Nobelnamnet mer. Här har det hänt mycket sedan slutet av 1990-talet. En del är enkla saker, medan andra projekt kräver större resurser. I dag arbetar ett hundratal personer med externfinansierade projekt av olika slag. De är:

? Nobel Web. Webbplatsen www.nobelprize.org innehåller biografier, intervjuer, spel och annat material. Sajten är en succé inom forskningen och bland skolungdomar över hela världen. Under 2004 hade den hela 18 miljoner besökare.

? Nobelmuseet skapades 2001 inför 100-årsjubileet av Nobelpriset. Museet har verksamhet både i Börshuset i Gamla Stan i Stockholm och i form av utställningar som turnerar runt i världen.

? Tv-produktioner från prisceremonier, seminarier och program som “Snillen spekulerar”. Programmen görs av Sveriges Television och BBC, men Nobel Media äger rättigheterna.

? Nobels Fredscenter i Oslo.

? Symposier inom Nobelprisområdena. De är tre till fyra årligen och har arran-gerats sedan 1960-talet.

? Klassiska konserter.

Finansiärerna är i regel offentliga organ och allmännyttiga stiftelser, men nätverksföretaget Cisco har till exempel sponsrat nätsatsningen, och konserten i Stockholm i december finansieras av två norska företag, Statkraft och DNB Nor. Att hitta finansiering är rätt enkelt, trots att det alltså bara är kringarrangemangen och inte själva priset som kan sponsras. Stiftelsen anlitar International Management Group (IMG), ett av världens största sponsringsföretag.

– Intresset från potentiella samarbetspartner är stort, säger Camilla Hyltén-Cavallius.

Men utmaningar saknas inte. Gemensamma nämnare för de kringaktiviteter som hittills startats är att de är av högsta kvalitet. Det finns tankar på att göra mer, som viss förlagsverksamhet. Det gäller dock att hela tiden skydda varumärkets kvalitet. Det har Nobelstiftelsen lyckats med hittills, anser Thomas Sjöberg, vd för varumärkesbyrån Essen.

– Nobel har ett fantastiskt renommé som kan utnyttjas ytterligare. Det är inte en oslipad diamant, men en diamant som kan slipas lite till, säger Thomas Sjöberg.

Det verkar Nobelstiftelsen också göra, men mycket långsamt och metodiskt. Enligt Camilla Hyltén-Cavallius tar det tre till fem år innan Nobel Media är en helt etablerad organisation. Men det är ingen jättebrådska, påpekar hon, eftersom stiftelsen i flera avseenden “har ett perspektiv som sträcker sig in i evigheten”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Friendly Advice