Noll koll i styrelserummen?

Kunnig och påläst. Så ska en styrelseledamot vara om du frågar proffsen. Men hur mycket kan de själva om sina företag? Affärsvärlden har testat 20 styrelseveteraner. Flera har allvarliga kunskapsluckor. Hälften vägrar svara över huvud taget.

Styrelser har varit vårens hetaste fråga i Näringslivs-Sverige. Debatten har gått hög om för dålig kvinnorepresentation, för få oberoende ledamöter och ersättningarnas storlek. Storägarna har tävlat i att förnya sina styrelser och framför allt i att ta fram fler kvinnliga styrelseledamöter.

Men det har talats väldigt lite om vad en styrelse egentligen gör, dess uppgift eller vilka krav som en enskild styrelseledamot bör uppfylla.

Den som ställer den senare frågan till Sveriges styrelseproffs får ett närmast entydigt svar.

– En styrelseledamot ska vara kunnig, engagerad och påläst, slår exempelvis Clas Reuterskiöld, före detta vd i Industrivärden och mångårigt styrelseproffs, fast.

– Det förutsätts att man är påläst om företaget, säger Meg Tivéus som bland annat sitter i Billeruds styrelse.

– Man ska vara aktiv, intresserad, kunnig, ha integritet och uthållighet. Själva företaget ska man kunna mycket om, var det befinner sig och vilka som är förutsättningarna, säger Maria Lilja, styrelseproffs.

– Självklart ska man vara ordentligt påläst om både industrin och företaget, annars blir det en dålig diskussion i styrelsen, säger Lars Spongberg som sitter i fyra börsstyrelser.

– Att vara påläst är ju naturligtvis en förutsättning, framhåller Sverker Martin-Löf, en av Handelsbanksfärens tyngsta styrelsenamn.

– Man ska kunna så mycket som möjligt, säger Tuve Johannesson, Volvo PV:s förre vd som sitter i ett flertal bolagsstyrelser.

Vad är det då man ska ha läst in och kunna? Vi frågar styrelseproffsen igen.

– Man bör ha ett bra grepp om konkurrenterna och marknaden. Man ska även kunna ett antal nyckeltal, även om det är den enkla delen, säger Björn Svedberg, ledamot i en rad styrelser, bland annat i Wallenbergsfären.

– Det är viktigt att tränga in i olika faktakunskaper, man ska till exempel kunna läsa en resultat- och balansräkning. Man kan kanske inte allt från början, men man måste lära sig. Det är vissa nyckeltal man måste kunna som är viktiga för just det bolaget, säger Marianne Nivert, före detta vd i Telia och numera styrelseproffs.

Affärsvärlden beslöt att ta styrelseveteranerna på orden och göra en kontroll. Vi ställde 10 frågor till styrelseproffsen, om ett av bolagen där de sitter i styrelsen. Det handlar om de viktigaste nyckeltalen, som omsättning, vinst, avkastning på eget kapital med mera. Vi har också frågat om bolagets organisation, affärsområdena, samt om konkurrenterna, och vilken som är bolagets största marknad. Men också om sådant som styrelsen beslutar om, som ersättningen till vd.

Resultatet? Ja, samma personer som understryker vikten av att vara påläst tycker plötsligt att frågorna blir betydligt besvärligare.
Clas Reuterskiöld tvingas passa på både omsättning och vinst i SSAB och får bara 3 av 10 rätt.

– Jag ska inte avslöja mig genom att gissa, säger han.

Billerud är bara hälften så stort som ledamoten Meg Tivéus tror, med en omsättning på 7 miljarder mot de 11 hon uppger.

Maria Lilja vill inte uppge hur mycket Bilia omsatte förra året.
– Ett sådant skolförhör vill jag inte vara med på.
Tuve Johannesson försäkrar att han kan allt om Cardo, men ställer inte upp på “frågesport” av princip. Så lyder också svaren från Björn Svedberg, Marianne Nivert och flera andra.

– Det här är ju löjligt, jag kan naturligtvis Boliden som ett rinnande vatten. Men jag vill inte vara med på något förhör, säger Sverker-Martin Löf.

Bland dem som svarar är resultaten mycket varierande, och på sina håll är det si och så med sifferminnet.

Ett erfaret styrelseproffs som Arne Mårtensson missar omsättningssiffran i Skanska med 50 procent, säger 100 i stället för det riktiga 146 miljarder kronor.

Trelleborg måste växa med närmare 40 procent för att nå upp till de 25 miljarder som styrelseledamoten Berthold Lindqvist tror att bolaget omsätter.

Mest anmärkningsvärd är kanske kunskapen, eller snarare bristen på den, om konkurrenterna. Samtidigt som det sägs vara en av de viktigaste frågorna för en styrelse att diskutera, är överblicken över konkurrensen dålig på sina håll.
Ledamoten i Sandviks styrelse, den före detta SKF-vd:n Mauritz Sahlin, kan inte räkna upp en enda. Berthold Lindqvist nämner ett bolag, Pirelli, som Trelleborg äger.

– Stora Enso och en amerikan på K, räcker inte för att ge SCA-ledamoten Sören Gyll rätt på konkurrenttestet.

Att ange affärsområdena är också något som många har svårt med.

Men det finns också de som klarar sig bra, med upp till åtta rätt av tio, som Anders Carlberg i SSAB.
En sak har dock i stort sett alla styrelseproffsen bra koll på. Väldigt få bommar på frågan om aktiekursen eller vd:s lön.Vi vägrade svara:

Sverker Martin-Löf, ledamot i Boliden sedan 2002. Arvode: 258 000.
“Det är absolut viktigt att vara påläst, det är naturligtvis en förutsättning. Men jag ställer inte upp på förhör, det är ju löjligt, jag kan Boliden som ett rinnande vatten.”

Peggy Bruzelius, ledamot i Scania sedan 1998.
Arvode: 370 000 kr.
“Man ska ha relevant kunskap, ha tid och vara påläst.”
Vad omsatte Scania i fjol?
“Jag sitter i kön till bilprovningen och mitt nummer dyker upp när som helst. Jag är inte tillräckligt koncentrerad för att ställa upp på frågesport.”

Gösta Wiking, ledamot i Karlshamns sedan 1997. Arvode:
180 000 kr.
“När man blivit ledamot ska man vara påläst. Omsättningen? Nej, jag ställer inte upp på frågesport. Men jag är mycket väl inläst på Karlshamns, det kan jag försäkra.”

Tuve Johannesson, ledamot i Cardo
sedan 1995. Arvode: 175 000 kr.
“Det är väldigt viktigt att vara påläst, annars kan man inte relatera sina övriga erfarenheter till det man håller på med. Man ska kunna så mycket som möjligt. Nej, jag vill inte vara med på någon frågesport, det är inte nödvändigt. Jag kan naturligtvis det där, men det är en principiell fråga.”

Bernt Magnusson,suttit i Höganäs sedan 1994. Arvode: 180 000 kr.
“Det är självklart viktigt att vara påläst, annars är det ju svårt att bidra i diskussionerna. Jag kan svara på generella frågor, men jag har inte lust att ställa upp på någon frågesport. Jag vill inte svara på frågor i bolag där jag är styrelseledamot, utan bara i bolag där jag är ordförande.”

Maria Lilja, suttit i Bilia sedan 1997. Arvode: 150 000 kr.
“Man ska kunna mycket om företaget, var det befinner sig och vilka som är förutsättningarna.”
Vilken omsättning hade Bilia i fjol?
“Nej, ett sådant skolförhör tänker jag inte vara med på, och jag behöver inte ha alla svar på rak arm. Ge mig några sekunder så kan jag ta reda på allt. Det är som i skolan nu för tiden, det man lär sig och behöver kunna är hur man inhämtar information.”

Marianne Nivert,ledamot SSAB sedan 2002. Arvode:
200 000 kr.
“Man kan kanske inte allt från början, men man måste lära sig. Det är vissa nyckeltal man måste kunna som är viktiga för just det bolaget.”
OK, en kontrollfråga. Vad hade SSAB för omsättning förra året?
“Nej, jag vill inte vara med på ett förhör!”

Lars Spongberg, suttit i Munters sedan 1998. Arvode: 133 000 kr.
“Självklart ska man vara ordentligt påläst om företaget.” Eftersom Spongberg står på en flygplats har han ingen möjlighet i världen att svara på kontrollfrågor om Munters.

Björn Svedberg, i Gambro sedan 1997. Arvode: 325 000 kr.
“En ledamot måste ha bra kunskaper om bolaget. Även nyckeltalen, även om det är det enkla.
Vad omsatte Gambro förra året?
“Nej, jag vill inte ställa upp på några frågesporter, det har jag aldrig gjort. “

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.