Nordbanken knuffade ut FS-Banken från index

Meritanordbankens förvärv av danska Unidanmark ligger bakom Morgan Stanleys beslutat att slänga ute Föreningssparbanken från MSCI:s europeiska bankindex. Det är det hårda beskedet som kan komma att kosta FS-Bankens aktieägare 5-10 procent av börsvärdet.

Klockan 15.00 hade aktiekursen i FS-Banken backat med 7,5 kronor till 149 kronor. Även Esselte har plockats ur MSCI Europe indexet som revideras ungefär en gång per år, ibland oftare, ibland mer sällan. Som Ekonomi24 rapporterat tidigare har Assa Abloy och MTG inkluderats i index, något som fick aktiekurserna i dessa bolag att stiga ordentligt på förmiddagen. Totalt ingår ett trettiofemtal svenska aktier.

Utvecklingen för FS-Banken visar tydligt hur nyckful urvalsproceduren bakom MSCI kan tyckas vara. Nordic Baltic Holding, holdingbolaget som äger Meritanordbanken, inkluderades i MSCI:s bankindex så sent som i april efter förvärvet av danska Unidanmark. Det beskedet blev startskottet för den kraftiga kursuppgång som Nordic Baltic Holding-aktien haft sedan dess. Från en botten på 45 kronor i april har aktiekursen stigit till cirka 75 kronor.

Problemet är att MSCI inte vill ha med hur många svenska banker som helst i sitt index. I grova dag vill MSCI att dess index ska spegla 60 procent av en bransch marknadsvärde på varje marknad. Därmed föll bilan på FS-Banken som idag är lägst värderad av de svenska bankaktierna. SEB och Handelsbanken ingår sedan tidigare.

”För att dra ner representationen av banker i MSCI:s svenska index så får Föreningssparbanken plockas bort eftersom bolagets affärsmix väl är representerad av andra företag som ingår i indexet”, skriver Morgan Stanley i ett pressmeddelande och hänvisar just till vårens beslut att ta med Nordic Baltic Holding.

”Det finns enormt med pengar som placeras i enlighet med MSCI:s sammansättning av sina index. Kanske uppemot 3000 miljarder dollar, så det blir en ordentlig effekt när dessa fondförvaltare möblerar om i sina innehav”, säger Mats Nyman, strateg på Handelsbanken.

”Historiskt brukar indexförändringar av de här slagen ge en bestående kurseffekt på 5-10 procent. Det beror på att både likviditeten ökar och riskpremien i aktien sjunker. De aktier som inkluderas i basindexet kommer ju också med i flera olika derivat på indexet, något som automatiskt skapar en större efterfråga på aktien”, säger Mats Nyman.

Astrazeneca, som ingår i MSCI:s index sedan tidigare råkade ut för en liknande kursutveckling när bolaget tidigare i höstas inkluderades i Dow Jones Eurostoxx.

FS-Bankens andel av Morgan Stanleys europeiska index har utgjort 3,23 procent. Assa Abloy får en vikt på 2,55 procent i indexet medan MTG får en vikt på 0,72 procent. Formellt ingår de nya aktierna i MSCI från och med den 30 november.

Dessa svenska bolag ingår: Assidomän, Atlas Copco, Drott, Electrolux, Ericsson, Gambro, H&M, Netcom, Nordic Baltic Holding, OM, Sandvik, Sapa, SCA, Securitas, SEB, Skandia, Skanska, SKF, Swedish Match, Svenska Handelsbanken, Telia, Trelleborg, WM-Data och Volvo.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight