Nordea: Allt mer troligt med lättnadsåtgärder

Trycket ökar på europeiska centralbanker, inklusive Riksbanken, att vidta åtgärder för att motverka de negativa effekterna av coronaviruset.
Nordea Torbjörn Isaksson

Det är troligen inte dags än, men lättnadsåtgärder från Riksbanken blir allt mer troligt”.

Det skriver Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, i ett kundbrev på tisdagsmorgonen.

Han noterar att spridningen av coronaviruset till Europa har skakat de finansiella marknaderna den senaste veckan, och utöver det mänskliga lidandet blir det även ekonomiska konsekvenser.

Torbjörn Isaksson skriver vidare att Federal Reserve på fredagen tog ett ovanligt steg genom att signalera en räntesänkning redan denna månad. Nordea har också i dag ändrat sin prognos för ECB, och banken förutser nu en räntesänkning med 10 punkter, till -0,60 procent, kommer att annonseras den 12 mars.

Beträffande Riksbanken bedömer Torbjörn Isaksson att den troligen inte kommer att vidta några åtgärder så länge effekterna på ekonomin begränsas till störningar i leverantörskedjan, som drabbar tillverkningsindustrin.

”Viktigare är om viruset kommer att tynga efterfrågan generellt”, skriver Torbjörn Isaksson.

Nordea håller än så länge fast vid sin prognos om att Riksbanken inte kommer att vidta några nya lättnadsåtgärder, men prognosen är långt ifrån säker. Osäkerheten relaterad till coronaviruset försvårar Riksbankens utmaning att lyfta den för låga inflationen.

”Vi kommer att bevaka utvecklingen dag för dag. Om banken vidtar åtgärder räknar vi att ett första steg blir att köpa fler statsobligationer. Riksgälden har ökat auktionsvolymerna i år, vilket kan utnyttjas av Riksbanken”, skriver Torbjörn Isaksson.

Han tillägger att det finns en sannolikhet för att centralbanker globalt bestämmer sig för att genomföra gemensamma åtgärder, i likhet med vad de gjorde under finanskrisen.

”I ett sådant scenario skulle Riksbanken definitiv vara med ombord”, skriver Torbjörn Isaksson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets