Nordea: Allvarligt läge – men bättre än befarat

Utvecklingen på arbetsmarknaden är allvarlig, men ändå inte riktigt fullt lika dyster som man kunde befara för några veckor sedan, när varslen började skjuta i höjden.

Det säger Susanne Spector, seniorekonom vid Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt i en kommentar till Arbetsförmedlingens veckostatistik.

”Det är en otroligt allvarlig situation på arbetsmarknaden, men det är ändå bättre än man kunde befara för några veckor sedan, med tanke på hur siffrorna såg ut då. Det finns positiva tecken”, säger hon.

Under förra veckan varslades 6.600 personer om uppsägning, vilket är historiskt mycket högt under en enskild vecka, men tydligt ned från högstanoteringen för tre veckor sedan, då 18.433 personer varslades om uppsägning.

”Det är ändå positivt att ökningstakten avtar. Det kan delvis vara en påskeffekt, med en kortare vecka, men nedgången är ändå så stor att det förmodligen är en reell minskning vi nu ser. Vi har ett enormt antal varsel, men utvecklingen är ändå bättre än man kunnat befara och jag tolkar siffrorna försiktigt positivt. Sedan vill man gärna se att det håller i sig 1-2 veckor till för att kunna tala om ett trendbrott”, säger Susanne Spector.

Hon säger att en anledning till att varslen inte blivit fler kan vara att många i stället korttidspermitteras, och om läget inte förbättras framöver finns risken att en del av dem kommer att bli varslade.

”Det finns en risk för en andra våg av varsel i sommar”, säger hon.

Susanne Spector tillägger att det också är positivt att antalet nyinskrivna arbetslösa på Arbetsförmedlingen minskade tydligt förra veckan. Med tanke på att det görs digitalt och för att kunna få a-kassa kan man tänka sig att påskeffekten kan vara mindre här.

Trots de försiktigt positiva tecknen är utsikterna för arbetsmarknaden svaga, där Nordea räknar med att arbetslösheten stiger snabbt under våren, till närmare 10 procent i sommar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco