Nordea: Boräntorna förblir låga

Ökad smittspridning ger låga räntor över lång tid framöver, skriver Nordea i sin boränteprognos.
Nordeas chefsekonom Annika Winsth.
Annika Winsth, chefsekonom Nordea Foto: Simon Rehnström / SvD / TT
Smittspridningen har tagit fart igen och återinförda restriktioner skulle dämpa den pågående återhämtningen. Nordea pekar dock i sin boränteprognos på att en ökad smittspridning och nya restriktioner inte kommer som någon överraskning och att det mesta ändå talar för att utvecklingen ändå sakta fortsätter åt rätt håll.

Svensk ekonomi går också bättre och arbetsmarknaden visar tecken på ljusning med ökad sysselsättning.

”Nordea har sedan i våras varit något mindre negativa än många andra prognosmakare så som regeringen och Riksbanken, men än så länge ser utvecklingen ut att gå än bättre än Nordeas bedömning”, skriver Nordeas Annika Winsth.

Bostadspriserna väntas fortsätta sin bana uppåt och Nordea menar att Riksbanken borde vara försiktig med att stimulera bostadsmarknaden genom att köpa bostadsobligationer. Dock finns inga tecken på att Riksbanken ämnar minska stimulanserna.

Riksbanken väntas låta räntan ligga stilla en lång tid framöver, vilket innebär små rörelser bland bostadsräntorna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco