Nordea: Bostadspriserna och BNP kommer falla mer än vi trott

Nordea reviderar ned sina prognoser för den svenska ekonomin. BNP väntas nu falla med 1,8 procent nästa år, enligt en färsk analys.
Riksbanken fastighetsbubbla
Illustrationsbild.

Storbanken har också justerat sina förväntningar rörande arbetslöshet och bostadspriser till det sämre.

”Vi har gjort en översyn av prognoserna för den svenska ekonomin. Enligt vår nya bedömning minskar BNP med 1,8 procent nästa år. Det är en brantare nedgång än bedömningen i vår Economic Outlook från den 7 september. Då räknade vi med ett BNP-fall på 0,5 procent”, skriver banken.

Nordea uppger att huvudorsaken är en sämre inhemsk ekonomi. I år har det skett en dramatisk åtstramning av de finansiella förhållandena. Höjningarna är de snabbaste i modern tid och de var också oväntade, konstaterar Nordea.

Bostadspriserna faller också snabbare än vad storbanken räknat med. Nu spår Nordea en nedgång med 20 procent. Tidigare prognos var ned 15 procent.

”Ett stort utbud av bostäder och få transaktioner skvallrar om att räntehöjningarna biter och att botten ännu inte är nådd för bostadspriserna”, uppger banken.

De fallande priserna skapar också andra problem i ekonomin. Det brukar exempelvis spilla över i att hushållen håller hårdare i plånboken, och således spår banken ett markant fall i konsumtionen nästa år. Bostadsbyggandet minskar också kraftigt.

Arbetslösheten väntas nu stiga till 7,8 procent nästa år och 8,4 procent 2024.

Nordea justera också sina förväntningar på Riksbanken. Banken spår nu att räntan höjs med 75 punkter nu i november och att styrräntan når 2,75 procent i februari nästa år. Det spår man också blir toppen för räntan. Därefter väntas räntan ligga oförändrad under 2023 för att sedan sänkas under det första halvåret nästa år till 2 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.