Nordea: Därför ska kronkursen ned

Trots att kronan fallit kraftigt i värde under sommaren spår Nordea ytterligare försvagning för den svenska valutan.

Inför höstens kommande Riksbanksmöten lär marknaden bli påmind om den bias som Riksbanken har för ytterligare sänkning.

Regeringsvakuum i september skulle också kunna innebära en högre riskpremie för den svenska valutan, vilket motiverar Nordeas prognos om en svagare krona mot euron framöver.

Det framgår av en analys från Nordea som presenterades på tisdagen.

Kronans utveckling under sommaren har varit bland de svagaste i valutavärlden, efter att Riksbanken överraskat marknaden genom att sänka styrräntan till 0,25 procent. Dessutom valde man att justera ned räntebanan kraftigt där bias ligger för ytterligare sänkning i september.

“Det ligger i Riksbankens intresse att bibehålla en svag krona då växelkursen, i en värld med svag efterfrågan och deflation, är den enda påverkbara och balanserande inflationsvariabeln. Vi räknar med att Riksbanken i sin retorik fortsätter att uttrycka en oro över låg inflation och låga svenska inflationsförväntningar”, skriver Nordea.

Handelsviktad dollar befinner sig på sin starkaste nivå på 6 månader och huvudskälet till det är divergerande centralbankspolitik där Fed väljer att släppa på gasen och ECB gör det motsatta. Nordea räknar med att dollarn stärks mot såväl euron som kronan.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF