Nordea: Gapet är ovanligt stort – satsa på värdeaktier

Investerare ska övervikta aktier just nu, anser Nordea. Och chefsstrategen Johan H Larsson säger till Affärsvärlden att det finns "goda förutsättningar för värdeaktier framöver".
Nordea anser att investerare nu ska satsa på aktier - och då gärna värdeaktier.
Nordea anser att investerare nu ska satsa på aktier - och då gärna värdeaktier. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Värderingen för globala aktier ligger just nu vid det historiska snittet. Det framåtblickande P/E-talet ligger strax över 15, skriver Nordea i sin nya allokeringsstrategi.

Storbanken överviktar fortsatt aktier.

”Stigande långräntor har satt press på aktiemarknaden men de globala tillväxtutsikterna pekar fortsatt i positiv riktning. Med tillräckligt solid fundamenta finns goda förutsättningar för vinsttillväxten att återvända, och det kommer ge stöd åt aktiemarknaden”, skriver banken.

Nordea anser att värdeaktier är ”tilltalanande” just nu. Detta på grund av att värderingsgapet mellan globala tillväxtaktier och globala värdeaktier är ”ovanligt stort”.

”Värderingsskillnaden mellan värdeaktier och tillväxtaktier har sjunkit sedan 2021 men från ett historiskt perspektiv är den fortfarande ovanligt stor”, skriver bankens strateger i rapporten.

De skriver också:

”Det är alltid svårt att avgöra vilken stil som kan tänkas gå bäst i närtid, men förutsättningarna under kommande år anser vi talar till fördel för värdeaktier.”

”Rekommenderar kunderna att övervikta aktier”

När Affärsvärlden frågar Nordeas chefsstrateg Johan H Larsson varför investerare ska satsa på värdeaktier just nu, blir svaret:

”Inflationen fortsätter att falla tillbaka, räntetoppen med fokus på styrräntorna är nära, tillväxten ser ut att hålla i sig, och ovanpå det så ser vinsttillväxten ut att ta fart under kommande kvartal. Med utgångspunkt från detta rekommenderar vi kunderna att övervikta aktier på bekostnad av portföljens kassaposition eller eventuell exponering mot korträntemarknaden”, säger han och fortsätter:

”Tillväxtaktier har varit det bättre alternativet men gapet har samtidigt vuxit sig allt större. Även om gapet mellan värde- och tillväxtaktier varit större är det samtidigt fortsatt stort ur ett historiskt perspektiv. Vi ser goda förutsättningar för värdeaktier framöver men timing är alltid svårt och i detta fall bör man ha en lång investeringshorisont.”

Så stort blir börsraset – i värsta fall

Nordeas huvudscenario är att globala aktier kommer stiga 5-15% de kommande 12 månaderna. Om bankens ”bull case” spelar in, kommer ett globalt index istället stiga med 15-25%. Och i Nordeas bear case får vi stället se ett ras på 15-25%. Det antas vara 15% sannolikhet att det mest positiva scenariot uppfylls. Lika troligt är det att mardrömsscenariot uppfylls.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.