Nordea: Hösten blir volatil

Nordea skriver i en strategirapport att det inte är läge att spela hjälte. Detta då banken ser en volatil marknad efter oro för den kinesiska ekonomin och en eventuell amerikansk räntehöjning.

Banken ser att hösten primärt kommer att styras av den kinesiska ekonomin, som börjat vackla, och en eventuell amerikansk räntehöjning. De ser även komplikationer av att råvaror prissätts i dollar samtidigt som de i hög utsträckning påverkar Kina.

En amerikansk räntehöjning skulle enligt Nordea sannolikt stärka dollarn ytterligare och påverka amerikanska exportörer och aktier negativt. Den starkare dollarn skulle också kunna komma att förstärka råvaruproducenter som redan påverkats av kinesiska devalveringar.

Banken ser att det inte finns några enkla val just nu. De skulle gärna ha en positiv syn på aktier, men för att ha det får man se till relativvärderingar istället för absoluta värderingar som är höga. De ser att en defensiv strategi med defensiva snarare än cykliska aktier är att föredra.

Tillskott till strategiportföljen med rekommendationen övervikt är Castellum, SEB, ISS, Neste och Yara. Utgående från listan är DNB, Subsea 7, Stora Enso, Nokian Tyres och Kinnevik.

Nya bolag med rekommendationen undervikt är Boliden, Electrolux, Sandvik, FL Smidth, Outotec och TGS. Utgående från listan är Ericsson, SHB, Swedbank, Schibsted, Fortum och Nokia.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.