Nordea investerar i kontroversiella oljebolag

Nordeas fondbolag har fortsatt kvar investeringar i några av de mest kontroversiella oljebolagen trots en ny hård klimatpolicy, rapporterar Ekot.
Nordea, Lindhagen
Nordeas kontor vid Lindhagensplan Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT *
Det handlar om att fonderna sitter på innehav i oljebolag som utvinner fossila bränslen från oljesand samt bedriver arktisk borrning, vilket går tvärtemot deras policy på denna fråga. Bland innehaven finns Lukoil, Exxon och ConocoPhillips.

Efter att Ekot kontaktat Nordea får man reda på att policyn inte gäller för alla fonder.

”Nej, den täcker inte alla Nordeas fonder idag. Det här är en policy som är relativt ny . Sen den släpptes så har den utökats och täcker en större andel”, säger Anders Langworth, hållbarhetschef på Nordea, till Ekot.

Till sitt försvar uppgav Nordea också att genom att man äger poster i dessa bolag kan man försöka påverka bolagen att gå i rätt riktning.

Tidigare i år presenterade Nordea ett ambitiöst program om att minska koldioxidutsläppen från utlåningen och investeringsportföljerna med 40-50% till år 2030.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco