Chefsanalytiker: ”Kronan är en latent inflationsrisk”

Vid nästa veckas möte kommer Riksbanken tydligt signalera att de är redo att höja räntan igen i november. Det skriver Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.
Chefsanalytiker: ”Kronan är en latent inflationsrisk” - RIKSBANKEN
Nordeas Torbjörn Isaksson och Riksbanken. Foto: TT

Konsensus inför Riksbanksmötet är en höjning på 25 punkter. Frågan är vad som kommer att kommuniceras kring den framtida penningpolitiken.

”Vi räknar med att Riksbanken justerar upp räntebanan till ca 4,10%, vilket implicerar omkring 50% sannolikhet för en höjning med 25 punkter i november. Det är i så fall en tydlig signal om att styrräntan kan höjas även vid det penningpolitiska mötet den 23 november”, skriver Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.

Nordeas bedömning är att styrräntan toppar i november i år på 4,25% och att den första räntesänkningen sker september 2024.

”Kronan är en latent inflationsrisk som Riksbanken hanterar genom att höja styrräntan. Inflationsbekämpningen är prioriterad och kronan ska inte tillåtas störa strävandena att stabilisera konsumentpriserna”, skriver Torbjörn Isaksson och fortsätter:

”Vi delar Riksbankens syn på att inflationen sjunker framöver. Däremot är vi mer bekymrade över tillväxtutsikterna och den räntekänsliga svenska ekonomin.”

Nordea bedömer att Riksbanken kommer att vara enig i sina beslut vid det penningpolitiska mötet den 21 september.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.