Nordea med solig prognos: Dags att övervikta aktier

Den ekonomiska utvecklingen överraskar positivt och inflationen är på väg ner. Därför rekommenderar Nordea investerare att övervikta aktier. "Vi passar på helt enkelt", säger Johan Larsson, bankens chefsstrateg.
Nordea med solig prognos: Dags att övervikta aktier - press-photo-johan-h-larsson-chief-strategist-nordea (1)
Johan Larsson, chefsstrateg Nordea. Foto: Nordea

Centralbanker signalerar om att räntehöjningscykeln går mot sitt slut och Nordea vågar nu tro på en ekonomisk mjuklandning. Dessutom tror storbanken att vinstutvecklingen har bottnat ur och att den under kommande kvartal kommer att ta vid. Allt som allt skapar det medvind för aktiemarknaden, spår Nordea i sin marknadsallokering för september.

”Sedan augusti har vi fått en korrigering i form av en vinsthämtning och i samband med det har även sentimentet och positioneringen i marknaden rättat till sig. Då passar vi på helt enkelt”, säger Johan Larsson, chefsstrateg på Nordea.

Eventuella risker

Trots att aktier är det tillgångsslag som är förknippat med bäst avkastning, är det samtidigt det mest riskfyllda, fortsätter han.

”Vi konstaterar att det är ganska mycket osäkerhet kvar, även om en hel del nu borde ligga bakom oss. När vi nu överviktar aktier gör vi det på bekostnad av eventuell exponering mot kortränta eller kassa”, säger Larsson.

Banken rekommenderar investerare att övervikta aktier för första gången på ett år, men ser fortsatt investeringsmöjligheter i obligationsmarknaden. Nordea halverar men behåller portföljens exponering mot statsobligationer.

Tittar på cykliska bolag

Vad gäller sektorer tar banken bort rekommendationen att övervikta aktier i sällanköpssektorn. Däremot lyfter de sektorn för dagligvaror till neutral.

”Annars ser vi inga klockrena sektorsförslag just nu, vi vill avvakta den här månaden. Men nära till hands, om man är positiv till tillväxten och konjunkturutsikterna, är ju att man tittar på de traditionellt cykliska sektorerna”, säger Johan Larsson.

Fastighetssektorn är ni neutrala till?

”Ja, räntorna spås ju ligga kvar på en högre nivå under en längre tidsperiod, och det är fortfarande en dämpande faktor för fastighetssektorn som förknippas med mycket lån helt enkelt.”

Banken behåller sin rekommendation övervikt mot aktier i tillväxtmarknader, trots att utvecklingen i Kina har gått svagt. Mycket av det negativa tror han däremot är inprisat vid det här laget. För USA-aktier är rekommendationen fortsatt undervikt där de ser sämre förutsättningar för positiva överraskningar i kombination med höga värderingar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets