Laddar

Nordea och Folksam vill att Tesla respekterar fackliga rättigheter

Stora ägare i Norden kommer att stödja ett förslag som uppmanar Tesla att respektera fackliga rättigheter, rapporterar Bloomberg News.
Nordea och Folksam vill att Tesla respekterar fackliga rättigheter - Tesla Muck Compensation
Elon Musk (AP Photo/Firdia Lisnawati, File)

Förslaget har lagts fram inför Teslas årsstämma den 13 juni.

Nordea Asset Management, norska pensionsbolaget KLP och danska AkademikerPension är några av investerarna som ställer sig bakom förslaget. Förslaget har lagts fram av svenska Folksam, kanadensiska Shareholder Association for Research and Education samt amerikanska SOC Investment Group och Domini Impact Equity Fund.

Ägarna vill att Teslas styrelse ska förbinda sig till en policy om icke-inblandning och förhandlingar i god tro, enligt ett mejl som Bloomberg tagit del av.

Tesla befinner sig sedan sju månader tillbaka i en konflikt med flera fackförbund i Sverige.

I sitt proxydokument har Tesla avrått från att rösta för förslaget, då bolaget redan har skydd för sina anställdas rättigheter.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.